Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Barázdazárás - hatékony megelőzés

Barázdazárás - hatékony megelőzés Barázdazárás - hatékony megelőzés

Mit jelent a barázdazárás?

A fog barázdazárás teljesen fájdalommentes fogászati beavatkozás, amit a gyermekkori fogszuvasodás megelőzését szolgálja. A barázdazárás megelőzi, illetve nagymértékben csökkenti a gyermekkori fogszuvasodás előfordulását. Legtöbbször a kis és a nagyőrlő fogak kapnak barázdazárást. A folyamat egy töméshez hasonlítható, de egyszerűen, gyorsan, fúrás nélkül elvégezhető.

 A barázdazárás során egy speciális anyaggal vékony réteget képezünk az őrlőfogak rágófelszínén így megakadályozzuk az ételmaradékok és a baktériumok bejutását a fogak felszínén kialakult rések mélyére. Ezeket a réseket – barázdákat – tisztítani nem lehet, mivel a fog belseje felé kiszélesednek. A rések kiváló helyet adnak a baktériumok elszaporodására, ami hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezet.

Miért szükséges a barázdazárás?

Az őrlőfogak rágófelszínén található barázdák változó mélységűek, a mély barázdák alján gyakran mikroszkopikus repedések találhatóak, amelyek keskenyebbek, mint a fogkefe sörtéi ezért nem tarthatók tisztán. A barázdazárás után megszűnnek a tisztíthatatlan felületek, mert a réseket egy speciális barázdazáró anyaggal töltjük ki. Ezzel a fog felszínén megszűnnek a mély rések, így könnyen tisztán tarthatók.

Mely fogaknál javasolt a barázdazárás?

Általában elmondható, hogy a barázdazárást kis- és nagyőrlő fogaknál alkalmazzuk. Főként a mélyen barázdált fogak esetében van nagy jelentősége. A barázdazárás szükségességét mindig a fogorvosi vizsgálat eredménye dönti el.

Milyen életkorban van a barázdazárás megfelelő ideje?

A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg a fog teljes kibújását követő hat hónapon belül célszerű elvégezni, tehát nagyjából 6 éves kortól folyamatosan 18 éves korig. Az első ilyen „vasfog” ami gyermekkorban (6-7 éves korban) előbújik azok a 6-os fogak. Sokszor előfordul, hogy a szülők tejfogaknak gondolják, így kevés figyelmet kapnak, ami korai fogszuvasodáshoz vezethet, amihez a gyermek ügyetlen fogmosási technikája is nagyban hozzájárulhat.

Félévenkénti ellenőrzéseken mindig javasolt az újonnan előtört fogak barázdazárása, ill. a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése és szükség esetén cseréje.

Barázdazárás menete

Első lépésben a fogat megtisztítjuk, majd leszárítjuk. Ezt követően egy speciális kék folyadékkal előkezeljük. Ezt követi a barázdazáró anyag felvitele. Az anyag maga úgy képzelhető el, mint egy folyékony tömőanyag, amely egyenletesen elterülve feltölti a barázdát.

Következő lépésként a felhelyezett barázdazáró anyagot speciális, kék fényű lámpával megszilárdítjuk. Utolsó lépésként ellenőrzésre kerül, hogy a barázdazárás a fogsor záródását nem akadályozza-e. Amennyiben felmerül ennek gyanúja, úgy a megfelelő helyen elvékonyítjuk a felvitt anyagot és felpolírozzuk.

A barázdazárás teljesen trauma és fájdalommentes beavatkozás, vagyis egy 6-7 éves gyermeknek sem okoz fájdalmat vagy kellemetlenséget.

Kiterjesztett barázdazárás

Kiterjesztett barázdazárás olyan esetben indokolt, ha túlléptük a fog előbújását követő 6 hónapot. Ilyenkor már megvan az esély arra, hogy a barázdák mélyén már elkezdődött egy bizonyos mértékű fogszuvasodás. Ha ilyen esetben egyszerűen csak lezárnánk a réseket, akkor a mélyben a szuvasodás csendben továbbterjedhet, így többet ártanánk, mint segítenénk.

Ilyenkor szükség van egy kis fúrásra, ki kell picit mélyíteni a barázdákat, hogy az esetlegesen elszuvasodott szöveteket eltávolítsuk. Ezt követően a folyamat megegyezik az egyszerű barázdazáráséval.

Mennyi ideig tart a barázdazárás?

A beavatkozás aránylag egyszerű, foganként mindössze 15-20 percet vesz igénybe, a gyermek számára nem megterhelő.

Barázdazárás ára

A barázdazárás áráról attól függően, hogy kiterjesztett barázdazárás vagy csak egyszerű barázdazárás szükséges ide kattintva tájékozódhat.

Barázdazárás hátránya?

A barázdazárásnak nincs ismert negatív következménye. A barázdazárt fogaknál 85%-kal kisebb az esély a fogszuvasodásra, így csak előnyünk származhat belőle.

A barázdazárás egy komplex megelőző program része kell, hogy legyen, hiszen önmagában nem nyújt teljes biztonságot a fogszuvasodással szemben.  A folyamatos kontrollvizsgálat és a rendszeresen, jól végzett szájápolás nélkülözhetetlen.

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?