Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Ultrahangos fogkő eltávolítás

Ultrahangos fogkő eltávolítás Ultrahangos fogkő eltávolítás

A fogkő eltávolítás az egyik leginkább alábecsült, mégis legfontosabb a fogászati kezelések között.

Bármilyen más kezelés szükséges Önnek, legyen az tömés vagy fogpótlás, először „rendet kell tenni”.

Ha egy Ön által választott fogorvosi rendelő erre nem hívják fel a figyelmét, az csaknem „orvosi műhiba”. Egy fogköves, ínygyulladásos fogra sem tömést, sem fogpótlást nem készítünk!

Súlyos problémákat okozhat a fogkő

A fogkő a fogakon maradt lepedékből képződik. Az idő előrehaladtával folyamatosan gyarapszik, irritálja a fogínyt. A fogíny begyullad, vörös színezetű lesz. Elsődleges jele ennek a folyamatnak a fogmosáskor tapasztalt vérzés lehet. Ha pedig ezt nem kezelik, megkezdődik az íny pusztulása, sorvadás. Sajnos ez a folyamat észrevétlenül történik, hiszen a fogkőképződés nem fáj! Hosszú távon a gyulladás megtámadja a fogak tartószerkezetét, így azok mozogni kezdenek. Mire Ön észreveszi az elváltozásokat, addigra már sokszor nem lehet visszafordítani a folyamatot, sajnos ez a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Az ínygyulladás következményei

Az ínygyulladás, a fogág gyulladás kihathat az egész testünkre. A fogakon kialakult fogkőben található baktériumok bekerülhetnek a véráramba. Szabadon garázdálkodhatnak, és különböző fertőzéseket okozhatnak. Eltávolítása tehát nem csak az ép fogazat, hanem az egészségünk védelme érdekében is rendkívül fontos.

A krónikus ínygyulladás fogászati gócot képezhet a testben, és emiatt gócbetegségeket okozhat. Ennek tünetei lehet a hajhullás, ízületi fájdalom, bőrelváltozás, kiütés, stb.

Rendkívül lényeges a várandóság alatti fogkőeltávolítás. Ebben az időszakban a nyál összetétele megváltozik, ezáltal a fogkőképződés felgyorsulhat, az ínygyulladás fokozódhat. A fogkőben megtelepedő baktériumok képesek bejutni a véráramba és koraszülést is eredményezhetnek.

Tasakkezelés

A hosszantartó ínygyulladás következménye lehet, hogy a fogakra feszesen tapadó íny meglazul, és egy rés alakul ki a fog és az íny között. Ezt a rést tasaknak hívjuk. A kialakult tasak akár 1 cm mély is lehet. Mivel az íny nem borítja be megfelelően a fogat, nem feszül rá, így a tasakba bekerül a lepedék, a baktériumok elszaporodnak. Ezt a területet tisztítani magunknak nem tudjuk. A megoldás erre a problémára szintén a fogkő eltávolítás és a tasakkezelés.

 A tasakkezelés során a fogkövet a mélyebb, íny alatti részekről is eltávolítjuk, gyógyszeres folyadékkal átöblítjük, majd egy fertőtlenítő géllel kezeljük.  Ha folyamat nem túl előrehaladott, akkor az íny képes visszatapadni a fogra. A kialakult tasak megszüntethető.

Mindenkinél képződik több-kevesebb fogkő, ezért rendszeres eltávolítása megelőzi a fogínygyulladást, fogágygyulladást.

A fogkő nem csak a saját fogakon képződik, ugyanúgy úgy megtalálható a fogpótlásokon, fogkoronán, fogászati hidakon. Eltávoítása ugyanolyan fontos, mint a saját fogakról.

Esztétikus fogak, ragyogó mosoly

Az otthoni fogápolás közvetlen összefüggésben áll a fogak megjelenésével. A rendszertelen fogmosás, ez által felhalmozódott lepedék fogkő kialakulásához, és a fogak elszíneződéséhez vezethet. A barnás-sárgás színezetű fogkő esztétikailag nagyon sokat ront a fogak esztétikai megjelenésen.

A fogak elszíneződnek, és a fogkő és a lepedék szájszagot, kellemetlen leheletet okoz. Ezt az elszíneződést már csak professzionális berendezésekkel és módszerekkel lehet eltávolítani.

Ultrahangos fogkő eltávolítás

Az Etele Dentál fogorvosi rendelő számára a legfontosabb szempont mindig a megelőzés. A fogazaton megtapadt fogkövet leghatékonyabban ultrahangos fogkő eltávolítással lehet orvosolni.

Ez egy nagyon kíméletes módszer. A berendezés nem károsítja a fogakat, sem a fogpótlást. Az ultrahang segítségével pattintja, mossa le a fogakra tapadt fogkövet.

Az ultrahangos eltávolító egy apró, vékony csúcsban végződő eszköz, amivel a fog minden felszínét elérjük, és a fogközökből is képes eltávolítani a fogkövet.

Az ultrahangos fogkő eltávolítás alatt az esetek többségében semmit nem érez, fájdalommentes beavatkozás.

A fogkő eltávolítása után nagyon fontos a fogak felpolírozása, melyet egy speciális magas minőségű fluoridos polírpasztával végezzük. A polírozás hatására a fogak felszíne rendkívül sima lesz, így a lepedék a későbbiekben nehezebben tapad meg a fogazaton.

Homokfúvásos fogpolírozás

A polírozást nem csak pasztával, hanem úgynevezett homokfúvással is történhet.  Ez szintén a fogak felszínének simítása jelenti, csak az anyag más. Rendkívül apró homokszemcséket fújunk a fogakra, amik bejutnak a legapróbb helyekre is, kiválóan lepolírozhatók még a fogközök is. Olyan elszíneződéseket is képes eltávolítani, amit esetleg a polírozó paszta nem tud. A fog anyagát kíméli, kárt nem tesz benne.

A professzionális ultrahangos fogkő eltávolítás után a fogai megszépülnek, a sárgás- barnás elszíneződésektől megszabadul. A fogak fehérebbek, és főleg sokkal egészségesebbek lesznek.

Rendelőnkben minden fogkő eltávolítás után megmutatjuk, az Önnek ideális fogápolási technikát, bemutatjuk, hogyan kell használni a kiegészítő fogápolási eszközöket.

Fájdalommentes az ultrahangos fogkő eltávolítás?

Néhány esetben még az ultrahangos eltávolítás során előfordulhat fognyaki érzékenység, hiszen pont azon a területen történik a kezelés, ahonnan a fogkő lenyomta a fogínyt, az ilyen területeken az íny gyulladásban lehet, ami kellemetlenségeket, fájdalmat okozhat. Minél több fogkő halmozódott fel, minél gyulladtabb az íny annál nagyobb a lehetősége annak, hogy a fogkő eltávolítás kellemetlen lesz. Egy rendszeresen, 6 havonta karbantartott fogazatnál a folyamat nem okoz fájdalmat.

A fognyak érzékenysége nagyon eltérő. Van, aki semmit nem érez, és van, aki csak egy kis hideget. Olyan is előfordul, hogy valakinek még az ultrahangos fogkő eltávolítás is fájdalmat okoz.  Ez utóbbi esetben fogorvosunk érzéstelenítést alkalmaz, hogy a fogkőeltávolítás ilyen esetben is fájdalommentes legyen.

Milyen rendszerességgel kel a fogkövet eltávolítani?

A fogkőképződés gyorsasága és annak mennyisége egyénenként széles skálán változik. Van, akinek félévente, és van olyan páciens, akinek 3 havonta szükséges a fogkő eltávolítása. A fogkőképződést nagyban befolyásolja az egyéni fogápolás technikája, eszközei és rendszeressége.

Fogorvosainktól Ön minden esetben tájékoztatást kap arról, hogy Önnek milyen időközönként érdemes fogkőlevételre jönnie. Természetesen fogorvosaink megtanítják Önt a helyes szájápolásra is, aminek köszönhetően kevesebb lepedék és fogkő képződik a fogakon.

A legtöbb ember fogain a kor előre haladásával a fogkőképződés felgyorsul, azaz minél idősebb valaki, annál jobban oda kell figyelnie a megfelelő fogápolásra.

Fontos, hogy Ön mindig időben jelentkezzen rendelőnkben, időben gondoskodjon fogai egészségéről.

Ha fogain sárgás-barnás elszíneződést lát vagy fogmosáskor vérzést tapasztal, úgy tegye meg az első és legfontosabb lépést, vagyis jelentkezzen be rendelőnkbe, és kérjen egy időpontot állapotfelmérésre.

Az ultrahangos fogkő eltávolítás ára

A fogkő eltávolítása ára széles skálán mozog Budapesten. Mi is sokszor találkozunk kuponos, akciós hirdetésekkel, ahol a fogkőeltávolítást szinte ingyen elvégzik. A fogkő eltávolítás minősége, és beavatkozásra szánt idő ilyenkor általában az árral arányosan csökken, a precizitás elvész.

Fogászatunk kialakult gyakorlata évek óta bizonyítja eljárásunk hatásosságát. Az ultrahangos fogkő eltávolítás a megfelelő polírozással és az orvosi tanácsadással több száz páciensünknél bizonyította hatékonyságát.

Pontos árainkat megtalálja fogkő eltávolítás ára oldalunkon (megtekintéshez kattintson ide).

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?

 

Kapcsolódó elemek

 • Miért fontos a fogkő-eltávolítás?

  A fogkő már látványnak se szép, ám ez a probléma sajnos sokszor akár a fogak kihullásához is vezethet. Arra is van esély, gyulladásos góc fejlődik ki, ami sok komoly betegség okozója lehet az egész testen belül.

  Nem létezik száj, amelyben ne lenne valamennyi fogkő, aminek a megjelenését egyaránt okozzák a szájüregben garázdálkodó baktériumok, az oldott ételekből visszamaradt szerves anyagok, és a nyálban előforduló ásványi sók (kalcium, fluor, foszfátok).

 • Fogkő: milyen módszerekkel harcolhat ellene?

  A fogkő nem csupán esztétikai probléma, hanem súlyos egészségügyi gondok okozója is lehet: a fogkő miatt visszahúzódó íny könnyedén begyulladhat, idővel még a fog kihullásához is vezethet. Hogyan védekezhet Ön a fogkő ellen?

 • Fogászati híd, híd fogpótlás

  Egy kialakult foghiány pótlása fogászati híd alkalmazásával, csak akkor oldható meg, ha a foghiányt határoló fogak alkalmasak a híd fogpótlás pilléreinek. Ez azt jelenti, hogy megfelelő alátámasztás tudnak nyújtani a készülő fogászati hídnak.

 • A helyes szájhigiénia 5 titka és a fogkő eltávolítás

  Tippek az egészséges fogakért, és ínyért

  Rengeteg időt töltünk el azzal, hogy szebbé, ápoltabbá tegyük a testünket, és arcunkat, hogy még lenyűgözőbbé tegyük frizuránkat. De mi a helyzet fogaink és ínyünk állapotával?