Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Esztétikus fogtömés, amalgám tömés cseréje

Esztétikus fogtömés, amalgám tömés cseréje Esztétikus fogtömés, amalgám tömés cseréje

Az esztétikus fogtömés elkészítéséhez használt anyagok ma már lehetővé teszik, hogy a fog eredeti színe élethűen visszaállítható legyen. A régi amalgám fogtömés viszont szembetűnő, azonnal észrevehetik, ha Ön mosolyog. Az amalgám fogtömések „csúnyák”, hivalkodóan mutatják magukat az esztétikus „fehér” fogtöméssel szemben, ráadásul higany tartalmuk miatt még egészségtelenek is (erről kicsit lejjebb olvashat majd). Ma már elképzelhetetlen lenne, hogy amalgám fogtömések kerüljenek a mosolyzónában lévő fogakba, ezért is van, hogy az esztétikus fogtömés vált egyeduralkodóvá a fogászatok kínálatában. A korszerű anyagokkal készült fogtömések láthatatlanok.

Hogyan készül a fogtömés?

A fogtömés készítését hívhatnánk az fogászat szobrász művészetének. Nagyfokú precizitást, térlátást és szépérzéket igényel. A professzionális módon elkészített fogtömés szinte láthatatlan és a fog eredeti alakját követi.

A fogtömés készítését mindig megelőzi az érzéstelenítés. Nagy hangsúlyt fektetünk a fájdalommentes kezelésre, legfontosabb szempont, hogy a fogászati székben eltöltött idő alatt a lehetető legkevesebb kellemetlenség érje Önt.

Az érzéstelenítés után a szuvas részek eltávolítása következik. Ez sokszor kellemetlen szaggal jár, mert a szuvas részek baktériumokkal, ételtörmelékekkel átitatott, felpuhult szövetek. A szuvas részeket maradéktalanul el kell távolítani, a fogtömés csak tiszta, egészséges fogszövetre kerülhet.

Az eltávolított beteg szövet után olyan formát kell kialakítani a fogba, ami képes megtartani a fogtömést. A kialakított „lyukat” fertőtleníteni kell, majd egy speciális anyaggal kezelni a felületét, aminek hatására a használt tömőanyag képes a fog szövetéhez ragadni. A rendelőnkben használt tömőanyagok fényre kötnek, amit egy fotopolimerizációs lámpa segítségével szilárdítunk meg.

Amennyiben nagyobb kiterjedésű fogtömés készül, és mély üreget kell kialakítani, fogtömés előtt használunk egy gyógyszeres alábélelést, ami segít enyhíteni az esetleges későbbi érzékenységet. Ez az anyag elszigeteli a fogat a fogtöméstől így a fogtömés nem vezeti a hideget és meleget közvetlenül a foghoz.

A fogban kialakított üreget megtöltjük az Ön fogszínével egyező színű tömőanyaggal. Utolsó lépésben a fogtömés alakjának, barázdáinak és magasságának kialakítása következik. A fogtömés magasságának ellenőrzése után a fogtömés teljes felületét lepolírozzuk.

Magas tömés esetén a fog fájdalommal reagálhat, érzékeny lehet harapásra. Ilyen esetben vissza kell jönni, hogy kezelőorvosa állíthasson a fogtömés magasságán.

Fogtömésből gyökérkezelés?

Egy mélyen szuvas fog esetében nagyon nehéz megjósolni, hogy fogtöméssel helyrehozható-e a kár. Nagyfokú fogszuvasodásnál olykor előfordul, hogy olyan mélyen beteg a fogszövet, hogy eléri a fog idegeit, ilyen esetben a fogat gyökér kezelni kell, fogtöméssel már nem helyreállítható. Ezt sokszor csak akkor látjuk meg, mikor a beteg szöveteket eltávolítjuk. Minden esetben megbeszéljük Önnel, és tájékoztatjuk, ha felmerülhet a gyökérkezelés. Kattintson ide, ha szeretne bővebben olvasni a gyökérkezelésről.

Fogtömés ára

A fogtömés árát a felhasznált tömőanyag mennyisége, vagyis a pótolandó fogrész nagysága határozza meg. Attól függően, hogy fogból mennyi felszínt kell pótolni 1, 2 vagy 3 felszínű tömésről beszélhetünk. Külön kategóriát képeznek a fognyaki tömések. Pontos fogtömés árat egy személyes konzultáción tudunk adni. Ha a fogtömés ára érdekli ide kattintva nézze meg az árlistánkat vagy kérjen egy konzultációs időpontot.

Amalgám tömés, amit tudni érdemes!

Az amalgám tömések a fogászatban már régóta jelen vannak és még napjainkban is használják. Viszonylag olcsó, összetételét nézve folyékony higany is található benne, ami erősen mérgező nem csak az emberi szervezet számára.

Az amalgám káros hatása okozhatja a szervezet energiájának a csökkenését. Bizonyos feltételek mellett minimális mennyiségben mérgező anyagok szabadulhatnak ki az amalgámból.

Az amalgám higany tartalma kioldódhat fluor tartalmú fogkrémek használata mellett, édes vagy savanyú ételek fogyasztásának hatására, fogcsikorgatásra, rágásra.

A kioldódó mérgező anyag okozhat különféle tüneteket:

- hajhullás

- immungyengeség

- ízületi problémák

- allergiás panaszok

Összességében azt mondhatjuk, ha az amalgám fogtömések, nem illeszkednek megfelelően, elálló szélű, elszuvasodott mellette a fog, akkor mindenképpen le kell cserélni. Hosszútávon érdemes a panaszt nem okozó amalgám fogtöméseket is fehér fogtömésre váltani.

Az amalgám tömések kifúrásakor keletkező higanygőz mérgezi a pácienst az orvost és az asszisztenst, ezért az amalgám tömés eltávolítása mindig elszeparáltan, vagyis elszívás alatt történik. Az elszívás segít, hogy az amalgám tömés darabkái ne érintkeznek a szájjal, ne kerüljenek le a nyelőcsőbe, így megelőzhető az eltávolítás során az amalgám tömést még véletlenül se nyelje le!

Ha Önnek van amalgám fogtömése mindenképpen érdemes rendszeresen ellenőriztetni, és gondolkozni a cseréjéről.

Kérje fogorvos kollégáink segítségét régi amalgám tömés eltávolításában, fogszínű fogtömésre való cseréjében. Hívjon minket bizalommal!

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?

Kapcsolódó elemek