Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Fog gyökérkezelés, foggyökér kezelés, gyökértömés

Fog gyökérkezelés, foggyökér kezelés, gyökértömés Fog gyökérkezelés, foggyökér kezelés, gyökértömés

Egy fog felépítése

A gyökértömés lényegének megértéséhez érdemes átnézni, milyen részekre osztható egy fog.

Minden fog három részből áll:

- fogkorona, ami az íny felett helyezkedik el,

- fognyak, ami az íny szélénél található,

- foggyökér, amely nem látható, az íny alatt helyezkedik el.

A gyökérkezelés a foggyökérben, pontosabban a foggyökér csatornáiban történik. Attól függően, hogy melyik fogat kezeljük, a csatornák száma eltérő. Egy metszőfogaknak,szemfogaknak 1 csatornája, egy kisőrlő fognak általában 2 csatornája egy nagyőrlő fognak 3 de akár 4 csatornája is lehet. A gyökérkezelés során ezeket a csatornákat kell megtisztítani, tünetmentessé tenni és „gyökértömni”.

A foggyökér kezeléshez vezető út megelőzhető lenne

Hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy fog gyökérkezelésre szoruljon. Legtöbbször ez egy többtényezős folyamat végeredménye.

Nem megfelelő fogmosás --> Lepedék felhalmozódása --> Fogászati szűrővizsgálat elhanyagolása --> Fogzománc károsodása --> Fog kilyukadás, fogszuvasodás --> Lyukas fog ellátásának hiánya --> Fogszuvasodás továbbterjedése --> Érzékenység hidegre, melegre --> Érzékenység rágásra --> Folyamatos fogfájás --> Éjszakai fogfájás, arcduzzanat --> Fogászat felkeresése

A végeredmény: a panaszok és tünetek csak gyökérkezeléssel orvosolhatóak, súlyosabb esetben a fog már foggyökér kezeléssel sem menthető, foghúzás javasolt.

Amennyiben 6 havonta részt vesz fogászati szűrővizsgálaton és az esetleges lukas fogak ellátása időben megtörténik a gyökérkezelés szinte mindig elkerülhető.

Egy tömés sokkal kevesebb anyagi ráfordításba kerül, mint, egy foggyökér kezelés, így megéri időben ellátni az esetleges rossz fogakat. A tömés egy alkalom alatt elkészül, míg a gyökérkezelés 3-4 alkalom is lehet.

Miért kell gyökérkezelni a fogat?

Legtöbbször nagy töméssel rendelkező fogaknál vagy nagy fogszuvasodásnál jön szóba a foggyökér kezelés. Amikor a fog már folyamatosan panaszt okoz, az azt jelenti, hogy a folyamat már nem visszafordítható,a fogban lévő idegek begyulladtak, a szuvasodásból eredő baktériumok teljesen megfertőzték belülről a fog egészét. Legtöbbször a fogy gyökere felett ilyenkor már komoly gyulladás van, ami a röntgen felvételen szépen látható.

Ha túl sokáig várunk a baktériumok okozta fertőzés továbbterjedhet, megfertőzheti az arcüreget és még akár csonthártyagyulladást is okozhat. Az kialakuló gyulladás hajhullást, bőrkiütést vagy hosszútávon ízületi problémát is okozhat.

 Ha ilyen esetben csak egyszerűen betömnénk, akkor a panaszok továbbra is fennállnának és egyre elviselhetetlenebbé, fájdalmasabbá válnának.

Ilyenkor az utolsó lehetőség a fog megmentésére a gyökérkezelés. Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy megtartsuk a beteg fogat, és megszüntessük a fennálló fájdalmat és a gyulladást.

Foggyökér kezelésre utaló jelek lehetnek:

- nagymértékű fogszuvasodás

- fájdalom meleg hideg ételekre

- fájdalom harapásra rágásra

- folyamatos fogfájás

- éjszakai intenzív fogfájás

A foggyökér kezelés (fog idegelés) menete

A gyökérkezelés mindig érzéstelenítésben történik, ezért a hiedelmekkel szemben az esetek túlnyomó részében fájdalommentes. Vannak olyan kivételesek esetek, amikor a gyulladás nagysága miatt az érzéstelenítő szer nem tudja teljesen kifejteni hatását és egy kis kellemetlenséget okozhat a beavatkozás.

1. ülés

Az első alkalommal mindig a szuvas, romlott részek eltávolítása és a fog megnyitása. Ez azt jelenti, hogy a fúró segítségével egy kis átjárót nyit a fogorvos a gyökércsatornákhoz. Érzetre ez teljesen olyan, mint a mikor töméskészítés előtt fúrna.

Ha hozzáférhetővé vált a gyökércsatorna, akkor speciális kis műszerekkel megtisztítja a gyökércsatornákat a gyulladt idegektől, erektől, amik a fájdalmat is okozzák. Amint minden csatornát megtisztít a fogorvos az erős fájdalom már nem tér vissza többet.

A csatornák megtisztítása után egy fertőtlenítő folyadékkal átöblíti, kiszárítja a gyökércsatornát. Ezután gyógyszeres tömés kerül a gyökércsatornába majd egy ideiglenes tömés a fogkoronába. A gyógyszeres tömés általában 1-2 hét alatt fejti ki hatását, tehát a második kezelésre 1-2 hét után lesz szükség. A fájdalomnak folyamatosan csökkennie kell, 1-2 napon belül teljesen elmúlik.

Előfordulhat makacsabb gyulladásnál, hogy 1-2 nap eltereltével visszatér a fájdalom egy feszítő érzéssel, ilyenkor az előírtnál hamarabb kell megismételni a fertőtlenítést, és a gyógyszeres tömést.

2. ülés

A gyökércsatorna hosszának meghatározására itt kerül sor, ezt történhet egy digitális műszer segítségével, vagy röntgenfelvétellel. A röngtgen azért fontos, hogy az orvos gyökércsúcsig érő, pontos gyökértömést tudjon készíteni.

 Ha fog teljesen tünetmentes lett, nem érzékeny, akkor a vékony kis csatornák feltágítása következi. A gyökércsatornák méretét tágítani kell, hogy a gyökértömő anyagot bele lehessen juttatni. Ismét egy gyógyszeres tömést kap a gyökércsatorna és egy ideiglenes tömést a fogkorona i rész.

3. ülés

Ha a fog teljesen tünetmentes,a csatornák fel vannak tágítva és meghatározott hosszal rendelkeznek készen áll a gyökértömésre, először eltávolításra kerül a gyógyszeres tömés, majd fertőtlenítő folyadékkal átmossa az orvos a gyökércsatornákat. Kiszárítja és elkészíti a gyökércsúcsig érő végleges gyökértömés. Erről készül egy röntgen, ami ellenőrizhető a végleges tömés pontossága és hossza. A gyökér végleges tömése után egyből nem lehet a fogkoronát is betömni, mert a gyökértömő anyagnak idő kell, míg teljesen megszilárdul.

Foggyökér kezelés 4. ülés

A gyökértömés után a fogkorona helyreállítása következik. Ez történhet végleges töméssel, amennyiben a szuvas rész nem volt túlságosan kiterjedt.

Ha a fogból sok szuvas szövetet el kellett távolítani, akkor felépítésére egy fogkorona a legmegfelelőbb.

A gyökérkezelt fogra kell fogkorona ?

A gyökérkezelt fog általában fájdalommentes, de ennek az ára, hogy a fogból eltávolításra kerültek az erek, idegek, amik a fogat életben tartották. Mondhatjuk, hogy a gyökérkezelt fog halott, megszűnt benne a nedvkeringés. Ez által rideggé és törékennyé válik. Hosszú távon elszíneződik, elsötétedik. Ezt egy virággal könnyű szemléltetni. Ha egy csokor virágot nézünk, azok szépek, tele vannak folyadékkal, van rugalmasságuk. Amint eltelik egy kis idő és megszáradnak, ahogy hozzájuk érünk, eltörnek a szirmaik, kifakulnak, élettelenné, törékennyé válnak. Így működik ez a fogaknál is.

Amint a gyökérkezelt fog törékennyé válik, a rágás folyamán előfordulhat, hogy ha ráharap egy keményebb ételre, akkor a fogkorona letörik. Általában nem a tömés szokott először eltörni, hanem a fog anyaga. Ha a fog az íny alá törik, vagy ha nagyobb erőhatás éri és esetleg megreped lefelé a gyökér felé, akkor már felépíteni nem lehet se töméssel, se koronával. Vagyis a gyökértömés idő és pénzkidobás volt, a foghúzás elkerülhetetlen.

Ezt meg lehet előzni, ha adunk a gyökérkezelt fognak egy védelmet. Ezt a védelmet a fogkorona jelenti, ami teljesen beborítja, és ez által megerősíti a fogat, az nem tud eltörni. A fogkorona az évek alatt nem fog elszíneződni ez által nem csúfítja el a mosolyát sem, ha a gyökérkezelés az első fogakban történt.

Azt, hogy a foggyökér kezelés után milyen felépítést választ az Ön döntése, de ha hosszútávon szeretné megtartani a fogat mindenképpen a fogkorona javasolt.

A foghúzás vagy gyökértömés?

Talán Ön is úgy gondolja, jobb, ha kihúzatja a fogát, minthogy foggyökér kezelésnek vesse alá magát. A foghúzás gyorsabb és viszonylag egyszerű megoldás lehet, de a kialakult foghiány hatással lesz környező fogakra, megnehezítheti a rágást és egy hiányzó fog esztétikája sem túlvonzó. A foghiányt csak fogpótlás, vagyis egy fogászati híd tudja áthidalni. A fogászati híd költségesebb, mint a gyökérkezelés.

Ha a fog állapota annyira leromlott, hogy foggyökér kezelés válik szükségessé, akkor ez az utolsó lehetőség a fog elvesztése, kihúzása előtt. A gyökértömésnek van létjogosultsága, rendelőnkben a fogmegtartás személetét valljuk. Amíg foggyökér kezeléssel meg lehet menteni egy fogat, addig meg kell menteni. Ugyanis a saját fognál nincs értékesebb. Hosszútávon nem lehet tudni, hogy egy majdani fogpótlás során milyen értéket fog képviselni, esetleg kiváló pillérfogként állhat helyet.

A foghúzás mindig a legutolsó megoldás legyen.

Nem fáj a fogam, mégis gyökérkezelni kell?

Vannak olyan kivételes esetek, amikor fájdalommentesen, tünetmentesen csendben elhal egy fog. Sokszor ez csak egy fogászati szűrővizsgálaton derül ki. Legtöbbször egy trauma, ütés, vagy beleset következménye.

Ilyen esetben sajnos mindig gyökérkezelni kell a fogat. A fog gyökércsatornájában elhalt idegek, erek egy idő után fellobbannak és komoly panaszt fognak okozni.

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?

Kapcsolódó elemek