Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Milyen az ideális protézis?

Milyen az ideális protézis? Milyen az ideális protézis?

A fogpótlás feladata, hogy lehetővé tegye:

  1. Ön újra gond nélkül étkezhessen,
  2. mosolya újra régi pompájában ragyoghasson
  3. beszéde újra tiszta lehessen.

Ám az ideális protézis amellett, hogy ezeket a feladatokat ellátja, még szép is!

Problémamentes rágás, szép látvány, tiszta beszéd...

A szakértő és talán Ön is e három fontos tényezőt tartja szem előtt a fogpótlások és műfogsorok megalkotásakor. Az emberek 90 százaléka elsősorban az esztétika szempontjából ítéli meg a fogpótlás színvonalát, ezután következik a hangképzés visszaállítása, ugyanis ez is roppant fontos kritérium. Sajnos gyakori, hogy a pácienseknek már csupán a frontfogak - a metsző és szemfogak - maradtak meg, ám sokáig nem mennek el a fogorvoshoz, gondolván hogy azt, hogy nem képesek rágni, úgyse látja senki.

Orvosilag viszont épp ellenkezőleg van a fontossági sorrend: a leglényegesebb a jó rágásképesség visszaállítása, hiszen ennek hiányával számos emésztőrendszeri rendellenességnek nőhet a kialakulási esélye. A másik jellegzetes, ebből a gondolkodásból születő baj pedig az, hogy így a fogak egymás utáni kiesésével eltelő idő a semmibe vesz, pedig a fogakat minél hamarabb pótolni kellene. Nem csupán az emésztés okán...

Ideális esetben a protézis még időben elkészülhet!

A megfelelő emésztéshez elengedhetetlen, hogy jó állagú, kellően megrágott, vagyis feldarabolt és előemésztett étel érjen le a gyomorba. A rágóképesség alappillére a jó állapotban lévő hátsó őrlőfogak. Amikor foghiány miatt a hátulsó fogak már nem képesek eléggé ellátni funkciójukat, a megmaradt fogak túlzott terhelést kapnak, rohamosabb gyorsasággal kopnak, ezen kívül pedig sokkal gyorsabbá válnak a megmaradt fogak károsodásához vezető események. Mielőtt ez megtörténne, minél hamarabb ajánlott ellátogatni a fogorvoshoz, hogy gondoskodhasson a műfogsor vagy fogpótlás elkészítéséről.

Általában azonban – sajnos – nem ez történik. Pedig egyetlen fog kihullása akár három, a közelében elhelyezkedő fogat sodorhat veszélybe. A lyuk melletti fogakat az oldalról és nem csak a rágófelszín felől érkező erőhatásoktól lazulhatnak meg, a másik állcsonton felette - esetleg alatta - elhelyezkedő fogak pedig kiemelkednek a csontból, és meggyengülnek.

A foghúzás során a fogaknak teret adó, nyereg formájú fogatlan állcsontgerinc - legyen szó csak néhány vagy akár több fog hiányáról - romlásnak indul, aztán a kihúzott fog helyén lassan lebomlik. Minél tovább vár a maradék fogakat és a fogatlan állcsontgerincre nehezedő pótlással, annál előrehaladottabb lesz az állcsontgerinc károsodása. Teljes protézis vagy akármilyen más fopótlás létrehozása előtt ezért érdeklődik a fogorvos arról, mikor volt Önnek utolsó foghúzása az aktuális helyen. Így pontosabban lehet kikalkulálni az állcsontgerinc leendő változásait. Ha a csont károsodni kezd, a kivehető fogpótlás rögzítésével problémák adódhatnak. A későn megtörtént fogbeültetésnél pedig van esély arra, hogy csontpótlást kell csinálnia majd a fogorvosnak.

Hogyan „leplezhető” a protézis?

A protézis rengeteg „trükkel” lehet sajátként feltűntetni. Például szokás egy-két arany fogat is beletenni a protézis hátsó fogai közé, mivel így a legtöbben úgy vélik, hogy a fehér fogak eredetiek.

Mivel a fogsor külleme is nagyon fontos, a fogpótlás megalkotásakor erre is nagy figyelmet kell fordítani. A fogpótlás, protézis elkészítése is legalább annyi próbát igényel, mint egy, speciálisan szabott öltönyt, ráadásul a döntés sem egyszerűbb; fogorvos és fogtechnikus sokszor átvizsgálják, ellenőrzik az alakulóban lévő pótlást, a páciens is gyakran „felpróbálja”. Bizony rögtön a pótláskészítés elején fontos a tanácsadás, hiszen a legtöbben túlontúl nagy elképzelésekkel lépnek be a rendelőbe.

Ne a legfehérebb árnyalat mellett döntsön!

Ahogy a fogszabályozás esetében, a protézis is meg tudja változtatni az Ön arcának profilját. Ha esetleg Ön úgy dönt, olyan szabályos fogsort szeretne, amilyen soha sem volt, el fogják Önnek mondani, hogy melyik felsőajak-forma lenne optimális a számára. Emiatt szokták megfigyelni az arcot profilból is. Magyarországon a legáltalánosabb fogszabályozási különbség, hogy az alsó állkapocs hátrébb helyezkedik el, a felső fogak pedig túlságosan elől. Idős korban már ehhez is hozzá kell szokni.

Ahol sok fogpótlás készül, ott a kialakult ráncok valamennyire kisimíthatóak. A hozzáértő páciens már tudja, hogy mega ráncai egy részét el fogják tűntetni, ami egy kicsit olyan, mintha Ön visszakaphatna pár évet a fiatalságából.

Hogyan tehet szert jó protézismatuzsálemekre?

A megfelelően elkészített protézis tökéletesen helyezkedik el, kiválóan lehet vele étkezni, rágni, tisztán beszélni anélkül, hogy mozogna. A fogsorrögzítő-reklámok hatására nem csoda, ha Önnek újdonságot jelent az a tény, hogy az ideális protézis „magától” is a helyén marad. Gyakorlatilag az a vákuum tartja a helyén, ami az állkapcsot fedő nyálkahártya valamint a protézis műínye között keletkezik.

A vákuum csak akkor tud tartós lenni, ha a protézis készítésekor a mozgékony lágyrészekről pontos mintát vesznek. A megfelelő illeszkedésnek köszönhetően a levegő nem tud a protézis alatti tér felé haladni. Azokban az esetekben, amikor szájszárazság miatt nem elegendő a nyálmennyiség, a protézis nem tud jól rögzülni. A tapadás annál biztosabb, minél nagyobb területen érintkezik a műfogsor a nyálkahártyával. A pótlás peremének ideális illeszkedése nagyon fontos, csakúgy, mint az az ideális eset, amikor a pótfogak ténylegesen a korábbi, természetes fogmeder tengelyébe simulnak. Egy megfelelően illeszkedő protézis viselésekor csak a megszokás ideje alatt lehet szükség a fogsorrögzítő alkalmazására.

Az ideális protézis létrehozása nagy körültekintéssel folyik, részben ennek is köszönhető, hogy Ön akár egy évtizedig is használhatja, ennek ellenére idővel még a legkényelmesebb protézist is meg kell igazítani. A félévente esedékes orvosi ellenőrzés azért lényeges, mert a protézis formájának alapot adó nyálkahártya csont alapzatának felszíne folyamatosan változik. Ha ez a látogatás elmarad, és a protézis terheli állcsontgerincet, az igaz, hogy jóval lassabban bomlik, mintha nem lenne protézise és csak csupaszon árválkodna az állcsontgerinc, a károsodás ellenben így is zajlik. Két év múltán nagy az esélye annak, hogy mozogni kezd a protézis és helyre kell hozni.

Amikor egy protézis labilissá válik, a fogsor rögzítő krémek egyszerű és azonnali megoldást nyújtanak, ám csak ideiglenesen. Kártékony „befolyásuk” sok egyéb közt abban nyilvánul meg, hogy elhiteti Önnel, nincs szükség arra, hogy ellátogasson a fogorvoshoz, pedig alábélelés technikával ezeket a bajokat hatásosan és hosszú távra is kezelni lehet. Az alábélelés körülbelül kétévente válhat szükségszerűvé. Lehetséges, hogy a műanyag fogak elhasználódása, esetleg ápolási hiányosságok okán 4-5 évente cserélni kényszerül a kivehető protézist, amelynek esztétikai színvonala már lecsökkent. Az elszíneződések és lepedék gondos letakarításával viszont a jó protézis élettartama megnövelhető.

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?

Kapcsolódó elemek