Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Tennivalók gyökérkezelés után

Tennivalók gyökérkezelés után Tennivalók gyökérkezelés után

A gyökérkezelés több fogorvosi látogatást is igényel, de gyakran az egyetlen lehetőség a fog megmentésére. Most megosztunk Önnel néhány jó tanácsot, amelyet ajánlott a kezelések alatt és után is megfogadni!

Vannak olyan fogbetegségek, amelyeknél már csak egyetlen mód létezik a fog megmentésére: a gyökérkezelés. A gyökérkezelésre olyankor van szükség, amikor a fogbél megfertőződik valamilyen sérülés, szuvasodás vagy nem megfelelő fogtömés miatt. A kezelés egyik módszere a húzás, ám a fogorvosok jellemzően az újszerű pótlási technikák ellenére is mindent megtesznek a természetes fog megmentéséért. Gyökérkezeléskor egy kis lyukat fúrnak a fogba, ezután egy speciális tűvel kiveszik a fertőzött fogbelet, majd egy erre a célra készült tömőanyaggal pótolják azt.

Nem tartozik a legkellemesebb programok közé a fogorvoshoz szaladgálás, azonban időnként sajnos kénytelen szükségszerű beavatkozásokat kérnie. Talán Ön is azok közé az emberek közé tartozik, akik még mindig komoly ellenérzéssel gondolnak erre a fogászati beavatkozásra, pedig helyi érzéstelenítés alkalmazásával ma már viszonylag kevés fájdalommal jár. Viszont a fogorvosnak rengeteg dolga van egy gyökérkezelésnél, így a beavatkozás akár hetekig, sőt hónapokig tarthat. Ajánlott néhány dologra különösen ügyelni a kezeléskor, illetve azt követően is.

Mire ügyeljen a gyökérkezelés alatt és után?

Amíg a gyökérkezelés tart - vagyis két kezelés közti időszakban, amíg fogorvosa átmeneti töméssel zárja le a fogba fúrt nyílást - óvja meg a kezelt fogat az intenzív hatásoktól, ne rágjon kemény élelmiszereket. Legyen résen a rágógumival, a tejkaramellával és egyéb ragadós ételekkel, mivel odatapadhatnak a fogtömésre, kihúzva azt, ezzel a baktériumoknak újra szabad utat nyitva a fog belsejébe. Lehetőleg ne fogyasszon szénsavas üdítőitalokat és cukros élelmiszereket a kezelések között, mivel ezek növelik a fertőzés kockázatát.

A gyökérkezelés sokáig eltarthat, komolyabb fájdalommal azonban már nem jár

Mivel a fogbelet kivették, maga a fog is fogékonyabbá válik a sérülésekre, ezért ezt a továbbiakban se tegye ki a kelleténél erősebb ingereknek. Pár napig még érzékelhető vissza-visszatérő, kellemetlen érzés a fogban, amelyet, ha túlzott fájdalomként éli meg, ajánlott egy fájdalomcsillapítóval csökkenteni azt.

A gyökérkezelés után - ahogy azelőtt is - fontos, hogy gondosan ápolja fogait. Naponta minimum kétszeri fogmosás ajánlott és szájvízzel öblögetve megszabadíthatja száját a káros baktériumoktól.

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?

Kapcsolódó elemek