Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Fogkő: milyen módszerekkel harcolhat ellene?

Fogkő: milyen módszerekkel harcolhat ellene? Fogkő: milyen módszerekkel harcolhat ellene?

A fogkő nem csupán esztétikai probléma, hanem súlyos egészségügyi gondok okozója is lehet: a fogkő miatt visszahúzódó íny könnyedén begyulladhat, idővel még a fog kihullásához is vezethet. Hogyan védekezhet Ön a fogkő ellen?

A már előrehaladt állapotban lévő fogkőtől csak orvosi segítséggel válhat meg (érdemes a fájdalommentes ultrahangos fogkő eltávolítást félévente félévente elvégeztetni), ám Ön is sokkal hozzájárulhat ahhoz, hogy minél kevesebb plakk alakuljon ki a fogazatán.

Mitől vállnak sárgássá fogai?

A megnyerő mosolyhoz nélkülözhetetlen az egészséges fog, és bár általában az emberek fogai nem ragyogóan fehérek, mint ahogy azt a tévében látni, a sárgára, esetenként barnára vált, foltos fogak látványa kicsit sem vonzó.

Akármilyen gondosan ügyel is a fogaira, a szájában rejtőző baktériumokat képtelen teljesen eltűntetni. A baktériumok az ételmaradékokkal, proteinekkel vegyülve egy tapadós réteget alkotnak a fogakon, a fogak között és az íny mentén is, mi több, a lepedék még az íny alá is bejuthat. Ez a plakk károsíthatja a fogakat, növelheti a fogszuvasodás esélyét, az íny gyulladását is előidézheti.

A fogkövet rendszeresen tisztíttassa le fogorvossal

A lepedék idővel szilárdabbá válhat, ekkor már otthon, házi technikákkal nem is lesz képes leszedni. Ez a fogkő. A fogkő nehezebbé teszi a lepedék eltűntetését, emiatt a problémák egyre nőnek. A folyományok: a fogíny sérülése, a fogérzékenység kialakulása, fogínygyulladás. A fogínyproblémákat okozó baktériumokat ezen kívül még más súlyos betegségekkel, például szívproblémákkal is kapcsolatba hozták.

Hogyan óvhatja meg fogait a nagymértékű lepedékképződés és a fogkő ellen? Az első lépés persze a gyakori fogmosás. Naponta minimum kétszer, két percen át tanácsos fogat mosni, mivel ennél kisebb időtartam alatt képtelen lenne elég behatóan eltüntetni az összegyűlt lepedéket. Alkalmazzon puha sörtéjű, kis fejű fogkefét, amivel a száj hátsó szankcióját is megmoshatja. A vizsgálatok kimutatták, hogy az elektromos fogkefe hatásosabb a lepedék eltűntetésében, mint a hagyományos fogkefe. Alkalmazzon gyakran fogselymet! Akármennyire is gondosan mossa meg a fogait, a fogak közötti részeket csakis fogselyem segítségével tudja megtisztítani.

A lepedékképződés mértékére a genetikai hajlam is hatással van, erre sajnos nincs befolyása. Ellenben az étkezési szokásain képes változtatni és ez is rendkívül sokat nyomhat latba a lepedék elleni harcban. Képzelje el, hogy minden étkezéskor a szájában található, káros baktériumokat is "jóllakatja". Ezek a baktériumok az édes környezetben a legaktívabbak, a keményítőben dúskáló és cukros élelmiszereket részesítik leginkább előnyben. Abban az esetben, ha Ön ezekből kevesebbet eszik, akkor a baktériumokat is gátolja a gyarapodásban. A lepedékképződés elleni harc egy újabb érv amellett, hogy leszokjon a dohányzásról. Kutatások kimutatták, hogy a cigarettázás segíti a lepedék- és fogkőképződést.

Ultrahangos fogkő eltávolítás

A fogazaton megtapadt fogkövet leghatékonyabban ultrahangos fogkő eltávolítással lehet megszüntetni.

Az ultrahangos fogkő eltávolítás egy nagyon kíméletes módszer. A berendezés nem károsítja a fogakat, sem a fogpótlást. Az ultrahang segítségével pattintja, mossa le a fogakra tapadt fogkövet.

Kattintson ide, ha részletesen szeretne olvasni az ultrahangos fogkő eltávolításról!

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?

Kapcsolódó elemek

 • Miért fontos a fogkő-eltávolítás?

  A fogkő már látványnak se szép, ám ez a probléma sajnos sokszor akár a fogak kihullásához is vezethet. Arra is van esély, gyulladásos góc fejlődik ki, ami sok komoly betegség okozója lehet az egész testen belül.

  Nem létezik száj, amelyben ne lenne valamennyi fogkő, aminek a megjelenését egyaránt okozzák a szájüregben garázdálkodó baktériumok, az oldott ételekből visszamaradt szerves anyagok, és a nyálban előforduló ásványi sók (kalcium, fluor, foszfátok).

 • A cukorbetegeknek kiemelten fontos a fogorvosi vizsgálat

  7 tény arról, milyen hatással lehet a cukorbetegség a fogakra

  A diabéteszesek fogai gyorsabban romlanak, mint az egészséges embereknek. Ráadásul a cukorbetegség bonyolítja a fogorvos feladatát, és fordítva: a rossz fogak hátráltatják a diabétesz kezelését. 7 pontban megfogalmazzuk: hogyan térhet ki a problémák elől!

 • A helyes szájhigiénia 5 titka és a fogkő eltávolítás

  Tippek az egészséges fogakért, és ínyért

  Rengeteg időt töltünk el azzal, hogy szebbé, ápoltabbá tegyük a testünket, és arcunkat, hogy még lenyűgözőbbé tegyük frizuránkat. De mi a helyzet fogaink és ínyünk állapotával?

 • Ultrahangos fogkő eltávolítás

  A fogkő eltávolítás az egyik leginkább alábecsült, mégis legfontosabb a fogászati kezelések között.

  Bármilyen más kezelés szükséges Önnek, legyen az tömés vagy fogpótlás, először „rendet kell tenni”.

  Ha egy Ön által választott fogorvosi rendelő erre nem hívják fel a figyelmét, az csaknem „orvosi műhiba”. Egy fogköves, ínygyulladásos fogra sem tömést, sem fogpótlást nem készítünk!