Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Fogpótlás, kivehető fogsor, korona, fogászati híd

Fogpótlás Fogpótlás

A fogpótlásról általánosságban

Fogpótlásról akkor beszélünk, ha egy adott fog vagy fogak helyreállítása töméssel már nem oldható meg. Ahogy öregedünk, egyre nagyobb az esélye annak, hogy fogaink állapota romlik. Ezt okozhatják genetikai tényezők, betegségek, túl sokat fogyasztott savas, cukros ételek és a hiányos fogápolás. Rendszeres fogászati szűrővizsgálattal időben kezelhetőek, betömhetők a lyukas fogak.

Ha nem lehet tömni, hanem ki kell azt húzni, esetleg magától kihullik, ez esetben nem kerülhető el a fogpótlás. A fogpótlás szükséges akkor is, ha csak egy fogat, akkor is ha egyszerre több fog hiányát kell pótolni. Gyökérkezelés esetén is javasolt a fogkorona készítés, mert ilyenkor a fog anyaga túl rideg lesz, és gyakran letörik.

A foghiányt nem szabad félvállról venni, hiszen az nem csak elcsúfítja mosolyunkat, de komoly gondokat okoz hosszútávon. A foghiány miatt rágóképességünk megromlik, nem tudjuk megfelelően megrágni és megemészteni az ételt, és beszédzavar (pöszeség, selypítés) is kialakulhat a hangképzés akadályozottsága miatt. A fogak hiánya kihathat az arcformára és az önbizalomra.

Fogpótlás időben

A kialakult foghiányt nem szabad félvállról venni. Minél több idő telik el a fog elvesztése és korona, fogászati híd vagy fogsor készítése között annál nehezebb dolga van a fogorvosnak. Tapasztaljuk, hogy a hozzánk látogató páciensek nem veszik elég komolyan a foghiányt.

Ha nem első fogak hiányoznak (amitől a mosolyuk csúnya lesz), akkor a hajlamosak halogatni a fogpótlást, holott a hiányzó fog vagy fogak pótlása nem csak a látvány miatt fontos. A fogaink segítségével rágunk, egy kialakult foghiány csökkenti a rágóképességünk és ez komoly kihatással van a mindennapjainkra. A foghiány befolyásolja a fogak egységét, a meglévő fogaink ennek hatására elmozdulhatnak, kiemelkedhetnek, ami szintén egy nehezítő tényező a majdani fogpótlás elkészítésének.

Fogpótlás mai technológiával

Ma már olyan fejlett alapanyagokat, módszereket és eljárásokat alkalmazunk a fogpótláshoz, hogy szinte minden esetben képesek vagyunk tökéletesen visszaadni a fogak eredeti állapotát. A fogpótlás ebből a szempontból két szerepet is betölt:

- esztétikai szerep (szép mosoly)

- funkcionális szerep: biztosítja a megfelelő rágást

A fogpótlás lenyomatvétellel indul. Ehhez speciális alapanyagokat használunk, ami olyan pontos képet ad a fogsorról, hogy a fogtechnika tökéletesen illeszkedő fogkoronát, hidat vagy fogsort tud készíteni.

A mai számítógépes eljárásoknak köszönhetően a fogkorona, fogászati híd vagy fogsor szinte megtévesztésig hasonlít az eredeti fogainkhoz.

Fogpótlás anyagainak palettájával minden igényt ki tudunk elégíteni. Ilyenek a porcelán korona, a fémmentes cirkónium korona (cirkon korona) és a cirkónium fogászati híd, vagy a teljes kerámia koronák, fogászati hidak.

Fogpótlás lépésről-lépésre

Bármilyen fogpótlásról is van szó, legyen az egy fogászati híd vagy fogkorona, cirkon korona vagy porcelán korona, a kezelési terv megbeszélése után a következő lépések következnek.

1. Fogak csiszolása

Ahhoz, hogy a fogsorról lenyomatot vegyünk, először le kell azt csiszolni.  Ez mindig érzéstelenítésben történik, így nem fáj, nem kellemetlen. Teljes olyan, mint amikor egy tömés elkészítése előtt fúr a fogorvos. Tulajdonképpen Ön semmit nem érez a csiszolás alatt.

Azt hogy mennyi fogat kell csiszolni, mindig az Ön egyéni kezelési terve határozza meg, milyen fogpótlás a legjobb Önnek. Egy szóló korona készül vagy egy fogászati híd esetleg egy teljes fogsor.

2. Ideiglenes fogpótlás (szükség esetén)

Fogászati rendelőnkben lehetőség van ideiglenes fogpótlás készítésére, amit mindaddig viselhet, amíg a végleges korona, fogászati híd vagy fogsor el nem készül. Az ideiglenes fogpótlást sürgős esetben helyben a rendelőben a fogorvosunk is el tudja készíteni, így egyetlen napig sem kell lecsiszolt fogakkal mutatkozni ismerősi, barátai, rokonai előtt. Az ideiglenes fogpótlás azonban nem csak ezért lehet fontos. Azért fontos lehet, mert előfordul, hogy a fogak a csiszolás után érzékenyebbe válhatnak. Erre is jó megoldás az ideiglenes fogpótlást, amely készülhet közvetlenül a csiszolás előtt a rendelőben, vagy kérhető a lenyomatvétel után a fogtechnikától.

Tehát az ideiglenes pótlásnak 2 fontos célja van:

a, segít megszüntetni a lecsiszolt fogak érzékenységet, illetve

b, ha látható helyre készül a fogpótlás, akkor addig sem kell szégyenkeznie ha elmosolyodik

Ezeket az ideiglenes pótlásokat egy ideiglenes ragasztóval tesszük a fogakra. Ezt addig hordhatja, míg a végleges fogpótlás el nem készül. Az ideiglenes pótlás színét is az eredeti fogakéhoz választjuk nehezen vehető észre a különbség. Ezzel szépen palástolható, hogy éppen fogpótlás készül. Nem kell aggódnia amiatt, hogy a fogpótlás alatt nem tud emberek közé menni vagy mosolyogni.

Az ideiglenes fogpótlás ára rendkívül kedvező, így nem jelent az Ön számára nagyobb költséget.

3. Lenyomat készítés

Ha a csiszolás elkészült, vagyis a fog vagy fogak a megfelelő alakot elnyerték, akkor erről lenyomatot veszünk, hogy a fogtechnika is képet kaphasson, és lássa, mire kell elkészítenie a fogpótlást.

Fogpótlásnál mindig mind a két fogsorról veszünk lenyomatot, arról a fogsorról ahova a pótlás készül egy speciális, tökéletes képet adó lenyomatot, a másikról pedig általános lenyomatot.

A két lenyomat alapján a fogtechnika teljes képet kap a két fogsor egymáshoz való viszonyáról így pontos tökéletesen illeszkedő fogkoronát, fogászati hidat vagy fogsort tud készíteni.

4. Vázpróba

A következő lépés mindig egy vázpróba, ami azt jelenti, hogy a fogtechnika a lenyomatok alapján küld egy majdnem kész úgynevezett vázat a fogpótlásról. Ilyenkor ezt a fogorvosunk bepróbálja a fogakra, és ellenőrzi annak pontosságát, illeszkedését és magasságát.

Ha a váz tökéletes, akkor Önnel együtt kiválasztjuk a fogkorona vagy híd színét.  A vázat visszaküldjük, a technikára ahol felviszik a pótlásra a kiválasztott szint. Ha fogsor készül, akkor következő alkalommal már át is adjuk Önnek. Ha pedig fogkorona vagy fogászati híd készült, akkor jön az utolsó munkafázis:

5. Az elkészült fogkorona vagy fogászati híd beragasztása

Az utolsó lépésben felragasztjuk az elkészült fogkoronát vagy hidat. Ha a kezelés folyamán szükség volt ideiglenes koronára vagy hídra azt eltávolítjuk, a fogat vagy fogakat megtisztítjuk. Először a helyére illesztjük az elkészült fogpótlást, majd megmutatjuk Önnek, és ellenőrizheti, hogy a kiválasztott szín, forma és méret megfelelő-e. Fogorvosunk megvizsgálja még egyszer az illeszkedését, pontosságát. Ha mindent rendben talál és az Ön tetszését és elnyeri megkezdődhet a végleges ragasztás.

A fogkorona vagy híd beragasztására kifejezetten erre a célra fejlesztett, magas minőségű ragasztócementet használunk, ami erős és pontos tapadást biztosít, hermetikusan lezárja és védi a fogat a korona vagy híd alatt. Ennek köszönhetően hosszú évekre és rendkívül tartósan rögzíti az elkészült fogpótlást.

A fogpótlás átadását követően elmondjuk és megmutatjuk Önnek, hogyan kell ápolnia és tisztítania, milyen kiegészítő fogápolásai eszközöket kell használnia.

etele garancia smallVégül átadjuk a garancialevelet, amivel készséggel fordulhat hozzánk ha bármilyen problémája lenne a pótlással a jövőben.

Amennyiben fogpótlásra van szüksége és szeretne pontos kezelési tervet kapni forduljon hozzánk bizalommal.

Mennyi idő alatt készül el a fogpótlás?

Azt hogy mennyi ideig tart egy fogpótlás elkészítés mindig a tervezett a beavatkozás és az ajánlott fogpótlás határozza meg.

Fogászatunkon a fogpótlás megbeszélését mindig követi az időpont egyeztetés a kezelés megkezdésétől egészen az átadásig lefoglaljuk előre az időpontokat, ez kiszámíthatóvá, ütemezhetővé és gördülékennyé teszi a munkánkat és Önnek is világossá válik, mikor milyen beavatkozás következik.

A fogpótlások típusai

Az hogy milyen típusú fogkorona, fogászati híd vagy fogsor készül, az mindig az egyéni körülményektől, az Ön fogainak helyzetétől, állapotától függ.

A fogpótlás fajtája 3 nagy részre bontható. Ha csak egy-egy fogat kell helyreállítani akkor fogkorona készül, ha egy vagy több fog hiányát kell pótolni akkor hidat, és amikor ezekre nincs lehetőség akkor a kivehető fogsor a megoldás. Sok esetben lehet kombinálni is, vagyis fogászati híd és kivehető fogsor együttes alkalmazásával is képesek vagyunk egy nagyobb foghiányt helyreállítani. A fogpótlás típusának meghatározásánál mindig az egyéni igények és a hosszútávon legjobb megoldás kiválasztására törekszünk. Célunk, hogy megtaláljuk azt a megoldást, ami esztétikailag és orvosilag is tökéletes.

Sok esetben ez komoly tervezést igényel, de tapasztal, szakképezett orvosaink mindig megtalálják Önnek a legmegfelelőbb megoldást, amire garanciát vállalunk.

A következő lehetőségek a legelterjedtebbek az esztétikus fogpótlás területén:

1. Szóló, önálló fogkorona

Fogkoronának azt a felépítményt nevezzük, mely egy fogra készül. Képzelje el úgy, mint egy sapkát, amit a fogára ragasztunk.  Ez elsősorban védelem a fog számára, például egy gyökérkezelt fognál, ami elveszíti a rugalmasságát és ezáltal törékenyebbé válik. Akkor is szóló koronát alkalmazunk, ha a fog esztétikája, például az első fogak esetén töméssel már nem adható vissza hibátlanul.

A korona anyaga alkalmazásának helye szerint lehet cirkónium korona (fémmentes korona), vagy porcelán korona (fémkerámia korona).

Cirkónium Korona (Cirkon korona)

A cirkónium korona egy speciális CAD/CAM technológiával készülő fogpótlás. A mai legmodernebb technika. Ezred milliméter pontossággal, számítógép vezérléssel készül. Alapanyaga teljesen fémmentes, nem allergizál. Esztétikáját tekintve tökéletesen, az eredetivel megegyező pótlás készíthető belőle.

Porcelán korona (fémkerámia korona)

A porcelán korona az egyik legelterjedtebb fogkorona típus, ami elsősorban annak köszönhető, hogy nem olyan költséges, mint egy cirkónium korona.

A fémkerámia korona, amit legtöbbször porcelán korona néven hallhatunk nem teljesen porcelán. Ez egy vékony fémvázra égetett porcelán fogpótlás, melyből természetesen csak a porcelán látszik. A fémkerámia egy tartós, erős fogpótlás, de közel sem lehet esztétikailag összehasonlítani egy cirkon koronával. Az eredeti fogszínhez egy fogszínkulcs segítségével nagyban hasonlót lehet kiválasztani.

2. Fogászati hidak

Fogászati hidat akkor készítünk mikor egymás mellet egy vagy több foghiány lép fel. Úgy, mint a szóló koronáknál, itt is lehetőségünk van cirkóniumból vagy fémkerámiából elkészíteni. A fogászati híd, ahogy a nevéből is adódik a foghiányt határoló úgynevezett pillérfogakra illeszkedik, ezek a fogak fogják alátámasztani a pótolandó hiányos részt.

A cirkon híd, úgy mint a cirkon korona teljesen fémmentes, áttetsző, ezért teljesen élethű fogpótlás készíthető belőle. A fémkerámia híd elterjedt választás, mert költséghatékony és tartós fogpótlás. Anyagát tekintve egy fémvázból és az arra égetett kerámiából áll.

A szóló koronák és a fogászati hidak beragasztásra kerülnek, tehát azok nem kivehetőek, fixen a szájban maradnak.

3. Kivehető fogsorok

 A kivehető fogsor sokszor ellenérzést kelt a pácienseink többségében, pedig ez a terület is nagy fejlődésen ment keresztül. Ma már lényegesen esztétikusabbak és kényelmesebbek. Viselésük semmilyen panaszt vagy kellemetlenséget nem okoz.

A kivehető fogsor lehet teljes vagyis teljes felső fogsor és teljes alsó fogsor vagy részleges.

A részleges esetében a megmaradt fogak mellet egy kivehető fogsor illeszkedik az alsó vagy felső fogsorra, pótlova a kialakult foghiányt.

Teljes kivehető fogsor

Olyan esetben mikor teljes foghiány lép fel teljes kivehető fogsort készítünk. A precíz lenyomatvételi eljárásoknak köszönhetően, az elkészült pótlás jól illeszkedik, nem mozog, nem lötyög és ragasztás nélkül is teljes értékűen használható. Nem kell kerülni a kemény ételeket és bátran lehet mosolyogni, mert kialakításában és esztétikájában kifogástalan.

4. Kombinált fogpótlás

A kombinált fogpótlás 2 részből tevődik össze. Áll egy kivehető részből és egy rögzített fogászati hídból.

Olyan esetekben alkalmazzuk, amikor a meglévő fogak száma és azok helyzete nem teszi lehetővé rögzített fogpótlás, vagyis a fogászati híd készítését. Tehát 2 részre osztjuk a fogpótlást,  készül egy fogászati híd amit rögzítünk, és a hídhoz egy kivehető fogsor. A kivehető rész patentja kapcsolódik a rögzített híd rejtett patentjához, ami lehető teszi a kivehető rész eltávolítását. Ez pici szerkezet úgy van kialakítva a fogsor alatt, hogy az egyáltalán nem látszik, így a kivehető fogsor stabil, esztétikus és könnyen mozgatható a páciens számára.

Fogpótlás árak, fogsor árak

Ha a fogpótlás árak, fogsor árak érdeklik, kattintson ide részletes árlistánk megtekintéséhez.

Amennyiben bővebb felvilágosítást szeretne a fogpótlásokkal kapcsolatban kérjen egy időpontot szakorvosunkhoz egy konzultációra. Készséggel állunk rendelkezésére.

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?

Kapcsolódó elemek

 • Milyen az ideális protézis?

  A fogpótlás feladata, hogy lehetővé tegye:

  1. Ön újra gond nélkül étkezhessen,
  2. mosolya újra régi pompájában ragyoghasson
  3. beszéde újra tiszta lehessen.

  Ám az ideális protézis amellett, hogy ezeket a feladatokat ellátja, még szép is!

 • Kivehető fogsor, alsó fogsor, felső fogsor

  Észrevehetetlen fogsor Önre szabva. Mintha meglennének az eredeti saját fogai!

  Pontosan mi is a kivehető fogsor és mikor van rá szükség?

  A fogak elvesztésének számos oka lehet. Nem csak mi öregszünk, de a fogaink, veszítenek szilárdságukból és tartásukból. A foghiány oka lehet baleset, fogszuvasodás vagy valamilyen szájüregi rendellenesség. Ha a kialakult foghiány olyan elrendeződésű, hogy rögzített fogpótlást nem lehet készíteni, a kivehető fogsor jelentheti a megoldást az Ön számára. Ha a foghiány csak alul vagy csak felül van, akkor elegendő csak alsó fogsor vagy csak felső fogsor.

 • Fogászati híd, híd fogpótlás

  Egy kialakult foghiány pótlása fogászati híd alkalmazásával, csak akkor oldható meg, ha a foghiányt határoló fogak alkalmasak a híd fogpótlás pilléreinek. Ez azt jelenti, hogy megfelelő alátámasztás tudnak nyújtani a készülő fogászati hídnak.

 • Amit a kivehető fogsorokról sokan nem tudnak!

  A kivehető fogsorokkal (protézis vagy fogprotézis) van néhány olyan fontos tudnivaló, amivel sokan nincsenek tisztában. Erről olvashat cikkünkben.

  - Egy kivehető fogsor „kihordási” ideje 5-6 év

  Egy elkészült fogprotézist, hiába nem élő fogak alkotják nem tart örökké. Idővel elhasználódik, megkopik, elszíneződik, pontatlanná válik.