Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Kivehető fogsor, alsó fogsor, felső fogsor

Kivehető fogsor, alsó fogsor, felső fogsor Kivehető fogsor, alsó fogsor, felső fogsor

Észrevehetetlen fogsor Önre szabva. Mintha meglennének az eredeti saját fogai!

Pontosan mi is a kivehető fogsor és mikor van rá szükség?

A fogak elvesztésének számos oka lehet. Nem csak mi öregszünk, de a fogaink, veszítenek szilárdságukból és tartásukból. A foghiány oka lehet baleset, fogszuvasodás vagy valamilyen szájüregi rendellenesség. Ha a kialakult foghiány olyan elrendeződésű, hogy rögzített fogpótlást nem lehet készíteni, a kivehető fogsor jelentheti a megoldást az Ön számára. Ha a foghiány csak alul vagy csak felül van, akkor elegendő csak alsó fogsor vagy csak felső fogsor.

A kivehető fogsor a természetes fogak pótlására szolgáló legtöbbször akrilból és műgyantából valamint speciális műanyagokból esetleg valamilyen könnyű fémből készült eszköz, ami pontosan úgy néz ki, mint az eredeti fogsor.

Szilikon fogsor

Napjainkban divatba jött az úgynevezett „szilikon fogsor” elnevezés.

Az elnevezés találónak tűnik, de helytelen. A „szilikon fogsor” valójában a Valplast rugalmas fogsor, amely nem szilikonból készül, csak azért kapta ezt a becenevet, mert kis mértékben rugalmas. A Valplast fogsort azokkal az előnyökkel hirdetik, hogy:

  1. Rugalmasak, hajlékonyak, ezért kényelmesek, sokkal könnyebben megszokható
  2. Nagyobb a stabilitásuk, tapadásuk
  3. Leejtéskor sem törnek el

Az Etele Dental fogászat nem készít Valplast rugalmas fogsorokat!

Ennek az az oka, hogy bár a fenti előnyök igazak, de a hátrányok sokkal jelentősebbek:

  1. A Valplast fogsorok drágábbak
  2. nem javítható, nem alábélelhető
  3. Tapasztalataink szerint egy év után hajlamos az elszíneződésre, és ez nem tisztítható le a rugalmas fogsorról.
  4. Ugyanúgy eltörhetnek mint a nem rugalmas kialakítású fogsorok.

A hozzánk forduló érdeklődőknek ezért a keményakrilát protéziseket ajánljuk.

Kivehető fogsor szükséges, mire számíthatok?

Ha a személyes konzultáción a fogorvosa kivehető fogsort ajánl Önnek, akkor érdemes felkészülni, arra, hogyan teheti kényelmesebbé viselését, használatát.

Ha Önnek vannak olyan fogai, amelyeket ki kell húzni, vagy műtétileg eltávolítani, előbb ezt a beavatkozást végezzük el. A fogak eltávolítása után szükség van egy kis időre, hogy a sebek begyógyuljanak. Az egészséges fogak azonban megmaradnak, és a kivehető fogsor részét alkotják majd.  Elképzelhető, hogy csak alsó fogsor vagy felső fogsor készül. A megmaradt természetes fogak nem zárják ki a kivehető fogsor viselését, egymást nem zavarják.

Fogsor mintavétel

Ha a sebek begyógyultak mintavételek következnek. Minden esetben mindkét fogsorról veszünk lenyomatot, függetlenül attól, hogy alsó fogsor vagy felső fogsor készül. Ezt követően több alkalommal, több lenyomat minta készül az Ön szájáról, esetleg meglévő fogazatáról, szorosan együttműködve a fogtechnikai laboratóriummal. Ennek eredményeként az Ön szájának tökéletes másolatát készítjük el, amely alapján felépíthető az alsó fogsor és a felső fogsor.

A tökéletes minta után fogorvosa segítségével eldöntheti melyik fogalak, fogméret és fogszín illik legjobban a szájába, amelyektől Ön természetes külsőt kap. Ha volt bármi, amit nem szeretett eredeti fogaiban vagy azok állásában most van lehetősége változtatásra. Amint Ön elégedett az új fogsorával a fogtechnikai laboratórium véglegesíti a pótlást.

Alsó fogsor vagy felső fogsor: az első próba

Az elkészült kivehető fogsor ilyenkor kerül első alkalommal a szájába. Ekkor még előfordulhat, hogy valamely részek nyomást vagy feszítést érezhet, de ezt fogorvosunk korrigálja. A kivehető fogsort a következő találkozásig (4-5 nap) viselnie kell. Fogorvosa a második találkozáson, ha szükséges alakít a fogsoron, hogy minél jobban illeszkedjen, és viselése kényelmes legyen. Ha szükséges több alkalommal is visszatérhet hozzánk, amennyiben a fogsor viselése bármilyen panaszt okozna.

Rövid időn belül a kivehető fogsor viselése mindennapi rutinná válik, akkor is nagyon fontos, hogy rendszeresen járjon a fogorvosához, ugyanis csak így biztosíthatja, hogy szájának esetleg meglévő fogazatának egészségét fenntartsa.

Újra régi Önmaga lehet!

A kihullott fogak miatt az arca beeshet, és e miatt korához képest sokkal idősebbnek fog kinézni. Az alsó fogsor és a felső fogsor megfelelő támaszt nyújt az arcizmok számára, amitől azok újra feszesek lesznek. A kivehető fogsor viselői sokszor elmondják, hogy magabiztosságukat és önfeledt nevetésüket kapták vissza. Tökéletesen kihasználják a családjukkal és barátaikkal töltött időt anélkül, hogy rejtegetniük kellene mosolyukat.

Kivehető fogsor: hasznos tudnivalók

- Ha Ön először kezdi el viselni a kivehető alsó vagy felső fogsorát előfordulhat, hogy úgy érzi, hogy az túl nagy és előrenyomja az ajkát.  Ez az érzet azonban természetes reakció, és nagyon hamar megszűnik

- Az új kivehető fogsor viselése okozhat bizonyos mértékű fájdalmat vagy irritációt ez teljesen megszokott dolog, ha azonban rövid időn belül nem szűnik meg keresse fel fogorvosát.

- Előfordulhat a szokásosnál nagyobb nyáltermelés, de ez idővel csökken, ezért emiatt a legkevésbé sem kell aggódnia.

- Előfordulhat, hogy a felső fogsor behelyezésénél vagy kivételénél öklendezési ingert érez. Ez természetes reakció, hiszen a szájnak ez még ismeretlen tárgy. Pár alkalom után az inger teljesen elmúlik.

Kivehető fogsor rögzítése, ragasztása

A kivehető fogsor úgy lett kialakítva, hogy pontosan illeszkedjen az Ön szájához és használata kényelmes legyen. Ennek ellenére előfordulhat, hogy evés közben a felső fogsor vagy az alsó fogsor alá apró ételdarabok kerülnek. Ez körülbelül a páciensek 3-5%-nál fordul elő. A keményebb ételek beszorulása kellemetlen lehet, ezért ilyen esetben a felső fogsort fogsorrögzítővel kell a szájpadhoz erősíteni. A kivehető fogsor rögzítők segítenek egész napra rögzíteni a pótlást, és kizárni az ételdarabkákat.

Ettől a megoldástól azonban nem kell ódzkodni, használatuk gyors és egyszerű. Amennyiben szükséges a rendelőnkben kap egy kezdőcsomagot az alsó fogsor és a felső fogsor rögzítésére, megmutatjuk a helyes használatát. 

A legtöbb esetben azonban nem kell a kivehető fogsort rögzíteni csak viselni!

Kivehető fogsor bejáratása

A kivehető fogsorral élők ezrei tanúsíthatják, hogy rövid idő után Ön is magabiztosan és boldogan fogja viselni az új fogsorát.

Az első néhány napban fontos szem előtt tartani, hogy az ínynek, a szájnak, a nyelvnek és az arcnak is hozzá kell szoknia, alkalmazkodni kell a kialakult új helyzethez. Íme néhány tipp, ami segíthet gyorsan átlendülni a kezdeti nehézségeken:

- legyen óvatos a forró ételekkel és italokkal nehogy megégesse a száját

- az étkezést kezdje puha ételek fogyasztásával, vágja apró darabokra és rágjon a szája mindkét oldalán

- gyakorolja a tükör előtt az „f” és az „s” hangokat, a felső fogsor miatt ezeket egy ideig nehezen ejti majd

- olvasson hangosan.

A nyelve nagyon hamar hozzászokik az új helyzethez és a beszédén kialakult változás hamar elmúlik.

Néhány hét multán már magabiztosan és kényelmesen fogja viselni a kivehető fogsorát, és visszatérhet a normál étrendjéhez. A beszéde természetes lesz. Az alsó vagy felső fogsor egyre inkább az életének természetes részévé válik.

Kivehető fogsor tisztítása

A kivehető fogsor tisztítását attól a perctől érdemes kezdeni, amikor elkezdi hordani. Annyiszor érdemes tisztítani, mint a természetes fogakat. Az alsó fogsor és a felső fogsor tisztán tartása megőrzi annak szép kinézetét, védi a sérülésektől éppúgy, ahogy az Ön szájának egészségét is védi.

A fogsor tisztítása azonban eltér a természetes fogakétól. A kivehető fogsor puhább ezért speciálisan kivehető fogsorok tisztítására fejlesztett termékeket érdemes használni.  Erről teljes körű felvilágosítást adunk rendelőnkben.

Kivehető fogsor árak

Amennyiben kivehető fogsorra van szüksége, vagy régi, elhasználódott fogsorát lecserélné az árainkról ide kattintva tájékozódhat. Lehetőség van teljes kivehető fogsor külön alsó fogsor vagy felső fogsor készítésére.

Amennyiben kivehető fogsora van, legyen az akár csak alsó vagy csak felső, 6 havonta keresse fel fogorvosát, tartsa ellenőrzés alatt a fogpótlását! Ha bármilyen kérdése van a kivehető fogsorral kapcsolatban, kérjen információt most:

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?

Kapcsolódó elemek