Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Műfogsor, alsó protézis, felső fogprotézis

Műfogsor, alsó protézis, felső fogprotézis Műfogsor, alsó protézis, felső fogprotézis

Természetes küllemű műfogsor Önre tervezve. Mintha csak visszatértek volna az eredeti fogai!

Mi a műfogsor, és milyen esetekben van rá szükség?

A fogak elvesztése sok módon megtörténhet. Velünk együtt a fogaink is öregszenek, ilyenkor romlik a tartásuk és csökken szilárdságuk. Ám a foghiány nem feltétlenül időskori probléma: okozhatja baleset, fogszuvasodás esetleg szájüregi betegség. Ha a keletkezett foghiány elrendezése miatt nem lehet rögzített fogpótlást készíteni, a fogsor tökéletes alternatívát nyújthat Önnek. Azokban az esetekben, amikor csak az alsó, vagy felső fogsor hiányos, elég a csak alsó protézis vagy csak felső fogprotézis.

műfogsor az eredeti fogak pótlására szolgáló eszköz, amelyet legtöbbször akrilból és műgyantából, esetleg speciális műanyagokból, vagy valamilyen könnyű fémből készítenek, és amely pontosan úgy néz ki, mint a természetes fogsor.

Műfogsorra van szükségem, mivel jár ez?

Amikor a személyes konzultáción a fogorvosa műfogsor viselését tanácsolja Önnek, akkor érdemes utána járnia, hogyan teheti kényelmesebbé annak viselését, használatát.

Ha Önnek vannak olyan fogai, amelyeket szükséges kihúzni, vagy műtéti úton eltávolítani, elvégezzük ezt a beavatkozást. Ezután hagyunk időt a sebek begyógyulásának. Csak az egészségtelen fogakat távolítjuk el – az egészségesek megmaradnak, ezek helyet kapnak majd a műfogsor elrendezésében. Lehetséges, hogy csupán alsó protézis vagy felső fogprotézis szükséges. A bent hagyott természetes fogak nem zárják ki a műfogsor készítését és nem teszik kényelmetlenné viselését.

A műfogsor elkészítése

A mikor begyógyulnak a fogeltávolítás okozta sebek, mintát veszünk. Mindig mindkét fogsorról készítünk lenyomatot, akár alsó protézis,  akár felső fogprotézis készül. Ezután több alkalommal, több lenyomat mintát veszünk az Ön szájáról, ha van, akkor az eredeti fogazatáról, együttműködve a fogtechnikai laboratóriummal. Ez a folyamat biztosítja, hogy az Ön szájának pontos másolatát építjük fel, ez alapján készül el majd el az alsó protézis és a felső fogprotézis.

A pontos minta elkészültével a fogorvosa segítségével komoly döntéseket hoz majd, többek közt, hogy az Ön szájába melyik fogalak, fogméret és fogszín illik legjobban, ez azért is fontos, hogy a mosolya természetesen hathasson. Ez egy második esély is egyben: ha volt bármi, amit nem szeretett természetes fogaiban, esetleg azoknak az állásában, most változtathat rajta. Amennyiben Ön elégedett az új műfogsorával, a fogtechnikai laboratórium véglegesíti a pótlást.

Azt alsó fogprotézis vagy felső protézis első próbái

Az kész műfogsor ekkor kerül először a szájába. Ilyenkor még előfordulhat, hogy valahol nyomást vagy feszítést érez, ám ezt fogorvosunk korrigálja. A műfogsort a következő konzultációig (4-5 nap) bent kell tartania a szájában. Fogorvosa a második alkalmon, amennyiben szükséges alakít a műfogsoron, hogy a lehető legjobban illeszkedjen, és viselése kényelmes legyen. Amennyiben bármilyen probléma, kérdés merülne fel, több alkalommal is visszatérhet hozzánk.

Bár a műfogsor viselése hamar, mindössze pár nap alatt mindennapi rutinná válik, akkor is roppant fontos, hogy megfelelő időközönként ellátogasson a fogorvosához, hiszen így őrizheti meg szájának, és az esetleg meglévő természetes fogak egészségét.

Visszakaphatja régi Önmagát!

A foghiány miatt az arca beeshet, és e miatt sokkal idősebbnek tűnhet a koránál. Az alsó protézis és a felső fogprotézis tökéletes támaszt nyújt az arcizmoknak, ettől azok újra feszesek lesznek. A műfogsor viselői sokszor elmondják, hogy nem csak fogaikat, hanem azzal együtt magabiztosságukat és önfeledt nevetésüket kapták vissza. Kiélvezhetik a családjukkal és barátaikkal töltött időt anélkül, hogy aggódniuk kellene mosolyuk miatt.

Műfogsor: fontos tudnivalók

- Ha Ön most kezdi el a kivehető alsó vagy felső fogprotézis viselését, lehetséges, hogy úgy érzi, hogy az nagyobb a kelleténél és előrenyomja az ajkát.  Ez az érzet azonban természetes reakció, és rövid idő alatt eltűnik.

- Az új műfogsor viselése bizonyos mértékű kellemetlen érzettel vagy fájdalommal járhat, ez teljesen megszokott dolog, ha azonban nem szűnik meg hamar, keresse fel fogorvosát.

- Előfordulhat a megszokottnál nagyobb nyáltermelés, ám ez idővel csökken, emiatt a kicsit sem kell aggódnia.

- Lehet, hogy a felső fogprotézis behelyezésénél vagy kivételénél öklendezési inger lép fel. Ez normális, mivel a szájnak ez még ismeretlen tárgy. Pár alkalom után az inger nyomtalanul eltűnik.

Műfogsor rögzítése, ragasztása

műfogsor úgy lett megtervezve, hogy tökéletesen illeszkedjen az Ön szájához és viselése kényelmes legyen. Azonban megeshet, hogy evés közben kis ételdarabkák kerülnek a felső fogprotézis vagy az alsó protézis alá. Ez körülbelül az esetek 3-5%-nál fordul elő. A keményebb ételek beszorulása kellemetlenséget okozhat, ezért ilyenkor a felső fogsort protézisrögzítővel érdemes a szájpadhoz erősíteni. A protézis rögzítők segítenek, hogy a pótlás egész nap a helyén maradjon, és megakadályozza az ételdarabok bekerülését.

Ettől a megoldástól nem kell félni, mivel a rögzítők használata könnyű és gyors. Szükség esetén a rendelőnkben kap egy kezdőcsomagot az alsó protézis és a felső fogprotézis rögzítésére, és segítünk megtanulni a helyes használatát. 

A legtöbb esetben viszont felesleges a műfogsor rögzítése a viseléshez!

Műfogsor megszokása

A műfogsorral élők ezrei a példák arra, hogy egy kis idő elteltével Ön is magabiztosan és boldogan viselheti majd az új műfogsorát.

Az első pár napban fontos észben tartani, hogy az ínynek, a szájnak, a nyelvnek és az arcizmoknak egyaránt meg kell szoknia, az új, még idegen tárgyat. Megosztunk Önnel néhány tanácsot, ami segíthet gyorsan átlendülni a kezdeti kellemetlenségeken:

- Óvatosan fogyassza a forró ételeket és italokat nehogy megégesse a száját

- az étkezést kezdje lágyabb ételek fogyasztásával, vágja kis darabkákra és a szája mindkét oldalán rágjon

- gyakorolja sokat az „f” és az „s” hangokat, mert a felső fogprotézis miatt ezeknek a kiejtése egy darabig nehézséget jelenthet

- olvasson hangosan.

A nyelve rövid idő alatt megszokja majd az új helyzetet és a beszédén kialakult változás hamar eltűnik.

Néhány hét elteltével már magabiztosan és kellemesen viselheti a műfogsorát, és újra élvezheti a megszokott étrendjét. A beszéde újra a régi lesz. Az alsó vagy felső fogprotézis egyre jobban az hétköznapok természetes részévé válik.

Műfogsor tisztítása

műfogsor tisztítását attól a pillanattól ajánlott elkezdeni, amikor elkezdi viselni. Annyiszor javasolt tisztítani, ahányszor a természetes fogakat. Az alsó protézis és a felső fogprotézis gondos tisztítása gondoskodik annak szép kinézetéről, védi a károsodásoktól csakúgy, mint ahogy az Ön szájának egészségéről is gondoskodik.

Ám műfogsor tisztítása különbözik a természetes fogakétól. A műfogsor lágyabb ezért külön műfogsorok tisztítására kialakított termékeket tanácsolt használni.  Ezügyben teljes körű felvilágosítást biztosítunk rendelőnkben.

Műfogsor árak

Hogyha műfogsorra van szüksége, esetleg már meglévő, rossz állapotban lévő műfogsorát leváltaná a díjainkról ide kattintva tájékozódhat. Teljes műfogsor, külön alsó protézis vagy felső fogprotézis készítést is biztosítunk.

Ha Ön műfogsort visel, még akkor is, ha csak alsó vagy csak felső, 6 havonta látogassa meg fogorvosát, ellenőriztesse a fogpótlását! Ha akármilyen kérdés merülne fel Önben a műfogsorral kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot rendelőnkkel: 

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?