Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Felnőtt fogszabályozás, fogszabályozás felnőttkorban

Felnőtt fogszabályozás, fogszabályozás felnőttkorban Felnőtt fogszabályozás, fogszabályozás felnőttkorban

A felnőtt fogszabályozás elsődleges célja a szép mosoly

Bár a fogszabályozás elsősorban esztétikai célokat szolgál (elragadó mosolyt), azt már kevesen tudják, hogy a felnőtt fogszabályozásnak az egészséged szempontjából is van jelentősége: segít az állcsontok és a fogazat rágófunkciójának helyreállításában.

A fogak rendezetlenségének kialakulásának több oka lehet. A „kócos fogak” oka lehet örökletes vagy szerzett (hosszú ideig tartó ujjszopás, cumizás) és ezek kombinációja is. Minél hamarabb szakemberhez fordul, annál könnyebben felismerhetjük ezeket a rendellenességeket és annál hamarabb lehet szabályozni a torlódott fogakat.

A fogszabályozásról általánosságban

Napjainkban az első benyomás nagyon fontos és meghatározó a későbbi kapcsolatokra nézve. A fogak ápoltsága és higiéniája, a rendezett fogazat nem csak a megjelenésben, hanem az egészségben is nagy szerepet játszanak. Fogászatunk a felnőtt fogszabályozás hoz kényelmes és praktikus megoldásokat biztosít. Nem kell aggódnia, hogy a filmekben látható látványos és elrettentő módszerekkel (mint például a fémes fogazat) próbáljuk orvosolni a problémáit. A felnőtt fogszabályozás és a gyerek fogszabályozás esetén is egy olyan lehetőség kínálkozik, mellyel szinte láthatatlan fogszabályozás történik, így bátran mosolyoghatunk úgy, mint ahogy azt a felnőtt fogszabályozás előtt tettük.

A felnőtt fogszabályozás előtt mindenképpen szükséges a megfelelő állapotú fogazat, tehát a fogszuvasodást, fogínygyulladást meg kell szüntetni. Ezenkívül ajánlatos az esetleges fogpótlások stabilitásának ellenőrzése is. Miután a fogazat megfelelő állapotba került, úgy elkezdődhet a felnőtt fogszabályzás, mely történhet rögzített fogszabályzó fogszabályzókkal. A fogszabályzás számos előnnyel jár, mely mindenképpen kihatással van a felnőtt magabiztosságára, megjelenésére.

A fogszabályozás menete

A fogszabályozó szakorvosunk az első alkalommal meghallgatja Önt. Megbeszélik, mi az, ami zavarja, mi nem tetszik fogai megjelenésén, melyek azok a dolgok amin változtatni szeretne. Fogszabályzó szakorvosunk felveszi fogazatának állapotát. A

Ahhoz, hogy pontos kezelési tervet készíthessünk, szükségünk van 2 lenyomatra a felső és alsó fogazatról, és 2 fajta röntgenfelvételre.

A következő alkalomra kollégánk kiértékeli a röntgenfelvételt és lenyomatokból kapott gipszmintát és megkapja a személyre szabott kezelési tervét, amit részletesen átbeszél Önnel. Tájékoztatja Önt, hogy milyen lehetőségek vannak, milyen fogszabályozó eljárást ajánl Önnek, valamint milyen időtartamra és milyen költségekre számíthat.

Amennyiben elfogadja a kezelési tervet, a következő alkalommal már megkezdődhet a felnőtt fogszabályozás.

Fontos tudni, hogy a fogszabályozó kezelés alatt a megfelelő fogápolás és fogmosás kiemelten fontos. Ehhez minden ehhez szükséges tájékoztatás és instrukciót megadunk.

Kétféle fogszabályzó típust használunk:

1. Kivehető fogszabályzó típusok

A kivehető fogszabályzók, amit főként kiskorban, gyerekeknél alkalmazunk. Ezek a mai modern technikának köszönhetően sokféle színben és mintában kérhetők, a rózsaszín csillogós barbibabástól, a pókemberesen át akár egy filmsztár fényképével is. Ez nagy segítséget jelent gyermekkorban, hogy meghozza a kicsik kedvét a felnőtt fogszabályozáshoz. A legtöbb esetben ezeket alvás közben, éjszaka kell viselni, amihez nagyon gyorsan hozzászoknak. A rögzített fogszabályozóval szemben a kivehető fogszabályzó nagy előnye, hogy befolyásolható vele az izmok és állcsont növekedése, és elérhető velük a fogak döntése is.

Megfelelő hordási idővel, egész hamar szép eredményeket lehet elérni a kivehető fogszabályzóval.

2. Rögzített fogszabályzók

A rögzített fogszabályzót – ahogy a nevéből gyanítható – rögzítjük, vagyis, felragasztjuk a fogra. Fixen ott maradnak a fog elülső ajak felöli részén a kezelés végéig.

A rögzített fogszabályzók két nagy típusát különböztetjük meg az esztétikája alapján

- fém rögzített fogszabályzó és

- porcelán fogszabályzó

Ez utóbbi nagy előnye, hogy a fog színéhez nagyon hasonlít, alig észrevehető.

A rögzített fogszabályozókat általában akkor használjuk, mikor már csak „vasfogak” vannak. A legtöbb esetben a 6-ostól a 6-os fogakig ragasztjuk, felső és alsó fogsoron egyaránt. Persze nem egyszerre, körül belül 1-2 hónap szokott eltelni a 2 ragasztás között. Ez az idő segít megszokni a fogszabályozó viselését és Ön elsajátíthatja a megfelelő tisztítását és száj higiénét.

Fogszabályzó árakról pontos információért kattintson ide

Felnőtt fogszabályozás, felnőtt fogszabályzás

Nem kell lemondania a szép mosolyról csak azért, mert gyermekkorában nem volt lehetősége Önnek vagy szüleinek a fogszabályzásra. A szép mosoly, a megnyerő külső nem csak vágyálom, az Ön számára is elérhető. A felnőtt fogszabályozásnak nincs korhatára. Miért ne lehetne egy gyermekkorban nem kezelt „kócos” fogazaton felnőtt korban változtatni?

Ma már társadalmilag elfogadottá vált a felnőtt fogszabályzás is, nem kell szégyellnie! A fogszabályozás kiváltság, egy lehetőség, amit megadhat önmagának egy tökéletes mosoly reményében.

Sokat fejlődött a technológia is: szinte alig észrevehetőek a fogszabályozók és egyre rövidebb idő alatt tudjuk szebbé tenni az Ön mosolyát!

Mind a felnőtt fogszabályozás, mind pedig a gyermek fogszabályozás elengedhetetlen feltétele a megfelelő fogápolás. A fogápolás alapja a fogak és a fogszabályzó otthoni tisztítása speciális fogkefékkel, valamint a rendelői fogtisztítás és az esetleges fogszuvasodások ellátása, tömések cseréje még a felnőtt vagy gyermek fogszabályozás elkezdése előtt. 

Fogszabályzó árakról pontos információért kattintson ide

Gyakori kérdések fogszabályozásról

- Romlani fog a fogam a fogszabályzástól?

A fogszabályozás önmagában nem vezet a fogak romlásához, de a fogszabályzón könnyebben fennmaradnak ételmaradékok, és bonyolultabbá teszi a károsodást okozó lepedék letisztítását. Azért a felnőtt fogszabályozás során több figyelmet és időt kell szánni a fogápolásra. Megfelelő kiegészítő eszközöket érdemes használni a fogtisztításhoz, például fogköz tisztító kefét vagy olyan speciális fogkefét, amit fogszabályzót viselőknek fejlesztettek ki. Ezek használatát megtanítjuk és ellátjuk a megfelelő instrukciókkal, hogyan tisztíthatja megfelelően a fogszabályzóját és fogazatát.

- Fáj a felnőtt fogszabályozás?

A fogszabályzó viselése az első időszakban (2-3 hét) kellemetlen, hiszen a fogakat a megfelelő helyre mozgatjuk, ezért azok érzékenyebbé válnak. A 3. hét után azonban általában megszűnik a kellemetlenség és 2-3 hónap után már nem is veszi észre, hogy a fogakon kívül valami más is van a szájában.

- Meddig tart a felnőtt fogszabályozás?

Erre nehéz megfelelő választ adni, mert minden eset egyedi, nincs két egyforma fogazat, de általánosságban azt lehet mondani, hogy 1-1,5 év.

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?