Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Gyermek fogszabályozás Budapest, fogszabályozás gyerekeknek

Gyermek fogszabályozás, fogszabályozás gyerekeknek, gyermek fogszabályozás Budapest Gyermek fogszabályozás, fogszabályozás gyerekeknek, gyermek fogszabályozás Budapest

A gyermek fogszabályozás elsődleges célja a szép mosoly

Azt azonban már kevesen tudják, hogy a gyermek fogszabályozásnak az egészséged szempontjából is van jelentősége: segít az állcsontok és a fogazat rágófunkciójának helyreállításában.

A fogak rendezetlenségének kialakulásának több oka lehet. A „kócos fogak” oka lehet örökletes vagy szerzett (hosszú ideig tartó ujjszopás, cumizás) és ezek kombinációja is. Minél hamarabb szakemberhez fordul gyermekével, annál könnyebben felismerhetjük ezeket a rendellenességeket és annál hamarabb lehet szabályozni a torlódott fogakat.

A gyermek fogszabályozásról általánosságban

Napjainkban az első benyomás nagyon fontos és meghatározó a későbbi kapcsolatokra nézve. A fogak ápoltsága és higiéniája, a rendezett fogazat nem csak a megjelenésben, hanem az egészségben is nagy szerepet játszanak. Sok család nem fektet hangsúlyt arra, hogy a gyermek fogazatának szabályozása megfelelő legyen, pedig sok esetben sokkal könnyebb és hatékonyabb a gyermek fogszabályozás mint később a felnőtt fogszabályozás. Ennek ellenére fogászatunk olyan lehetőséget kínál, mely mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek kényelmes és praktikus lehetőséget biztosít. Nem kell félnie attól, hogy a régi fogszabályzáshoz hasonló módszerekkel (mint például a fémes fogazat) kényelmetlenül érzi majd magát gyermeke, vagy csúfolni fogják A gyerekeknek szánt fogszabályzók is szinte láthatatlanok, így gyermekének sem jelent majd gondot barátai, osztálytársai körében.

A gyermek fogszabályozás menete

A fogszabályozó szakorvosunk az első alkalommal fogadja Önt és gyermekét. Megbeszélik milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, mi lenne a kezelés optimális menete. Fogszabályzó szakorvosunk felveszi a gyermek fogazatának állapotát. 

Ahhoz, hogy pontos kezelési tervet készíthessünk, szükségünk van 2 lenyomatra a felső és alsó fogazatról, és 2 fajta röntgenfelvételre.

A következő alkalomra kollégánk kiértékeli a röntgenfelvételt és lenyomatokból kapott gipszmintát és megkapja a gyermek személyre szabott kezelési tervét, amit részletesen átbeszélünk Önnel. Tájékoztatjuk Önt, hogy milyen lehetőségek vannak, milyen fogszabályozó eljárást ajánlunk, valamint milyen időtartamra és milyen költségekre számíthat.

Amennyiben elfogadja a kezelési tervet, a következő alkalommal már megkezdődhet a gyermek fogszabályozása.

Fontos tudni, hogy a fogszabályozó kezelés alatt a megfelelő fogápolás és fogmosás kiemelten fontos. Ehhez minden ehhez szükséges tájékoztatás és instrukciót megadunk.

Kétféle fogszabályzó típust használunk:

1. Kivehető fogszabályzó típusok

A kivehető fogszabályzók, amit főként kiskorban, gyerekeknél alkalmazunk. Ezek a mai modern technikának köszönhetően sokféle színben és mintában kérhetők, a rózsaszín csillogós barbibabástól, a pókemberesen át akár egy filmsztár fényképével is. Ez nagy segítséget jelent gyermekkorban, hogy meghozza a kicsik kedvét a gyermek fogszabályozáshoz. A legtöbb esetben ezeket alvás közben, éjszaka kell viselni, amihez nagyon gyorsan hozzászoknak. A rögzített fogszabályozóval szemben a kivehető fogszabályzó nagy előnye, hogy befolyásolható vele az izmok és állcsont növekedése, és elérhető velük a fogak döntése is.

Megfelelő hordási idővel, egész hamar szép eredményeket lehet elérni a kivehető fogszabályzóval.

2. Rögzített fogszabályzók

A rögzített fogszabályzót – ahogy a nevéből gyanítható – rögzítjük, vagyis, felragasztjuk a fogra. Fixen ott maradnak a fog elülső ajak felöli részén a kezelés végéig.

A rögzített fogszabályzók két nagy típusát különböztetjük meg az esztétikája alapján

- fém rögzített fogszabályzó és

- porcelán fogszabályzó

Ez utóbbi nagy előnye, hogy a fog színéhez nagyon hasonlít, alig észrevehető.

A rögzített fogszabályozókat általában akkor használjuk, mikor már csak „vasfogak” vannak. A legtöbb esetben a 6-ostól a 6-os fogakig ragasztjuk, felső és alsó fogsoron egyaránt. Persze nem egyszerre, körül belül 1-2 hónap szokott eltelni a 2 ragasztás között. Ez az idő segít megszokni a fogszabályozó viselését és Ön elsajátíthatja a megfelelő tisztítását és száj higiénét.

Fogszabályzó árakról pontos információért kattintson ide

A gyermek fogszabályozás elengedhetetlen feltétele a megfelelő fogápolás. A fogápolás alapja a fogak és a fogszabályzó otthoni tisztítása speciális fogkefékkel, valamint a rendelői fogtisztítás és az esetleges fogszuvasodások ellátása, tömések cseréje még a felnőtt vagy gyermek fogszabályozás elkezdése előtt.

Fogszabályzó árakról pontos információért kattintson ide

A gyermek fogszabályozás, gyerek fogszabályzás

A gyermek fogszabályozás időbeni megkezdése biztosítja, hogy ne torlódjanak össze a kibújó „vasfogak”.

Sokszor halljuk szülőktől, hogy:

„A tejfogak csak tejfogak, elég lesz a vasfogakkal törődni!”

Tény, hogy a tejfogak általában még rendezettek, ezeken a legtöbbször nincs is mit szabályozni.

Viszont a tejfogak készítik elő a helyet a maradó fogak számára, vagyis „helyfenntartó” funkciót látnak el. Ha a gyerekeknél a fogmosás hiánya miatt a tejfogak elszuvasodnak, ez általában a maradó fogazat biztos torlódását jelenti. Tehát a tejfogakra is ugyanúgy kell vigyázni, mint a maradó fogainkra. Ha a tejfog elszuvasodik, be kell tömni, vagy akár gyógyszeresen kezelni. Ezért nem lehet eleget hangsúlyozni a korai felismerés és korai fogszabályozás fontosságát.

Tévhit, hogy a gyermek fogszabályozás elkezdésének időpontja akkor esedékes, ha már az összes „vasfog” kinőtt. A gyermekeket érdemes már 5-6 éves korban az első gyermek fogszabályozás vizsgálatra elhozni. Bizonyos eltérések fogszabályozását és az esetleges rossz szokásokról való leszoktatást – cumizás, ujjszopás – már ebben a korban érdemes megkezdeni. A korai felismerés nagyon fontos, hiszen ilyenkor egyes rendellenességek könnyen, kezelhetők. Később bonyolultabb, kellemetlenebb fogszabályozás válhat szükségessé, ami nem csak a gyermek fogszabályozás idejét növeli, hanem az árát is.

A 7 éves kor előtti gyerek fogszabályozás esetén az úgynevezett megelőző gyerek fogszabályzásról beszélünk, melynek nagy előnye, hogy megakadályozhatja a később kialakuló fogazati eltéréseket.

Bár fogorvosaink a gyermek fogszabályozással a gyermek mosolyát tizenévesen is szebbé varázsolják (vagy akár később, felnőttkorban is), azonban nemzetközi kutatások kimutatták, hogy a gyermek fogszabályozás legmegfelelőbb ideje 7 éves korban van. A gyerek fogszabályzás ekkor a leggyorsabb és leghatékonyabb.

A gyerek fogszabályzás nem csak az esztétikai megjelenésről szól, hanem a fogak megfelelő állásáról, szabályozottságáról, egyúttal a harapásról, rágásról is.

Fogszabályzó árakról pontos információért kattintson ide

Gyakori kérdések fogszabályozásról

- Romlani fog a fogam a fogszabályzástól?

A gyermek fogszabályozás önmagában nem vezet a fogak romlásához, de a fogszabályzón könnyebben fennmaradnak ételmaradékok, és bonyolultabbá teszi a károsodást okozó lepedék letisztítását. Azért a gyermek fogszabályozás során több figyelmet és időt kell szánni a fogápolásra. Megfelelő kiegészítő eszközöket érdemes használni a fogtisztításhoz, például fogköz tisztító kefét vagy olyan speciális fogkefét, amit fogszabályzót viselőknek fejlesztettek ki. Ezek használatát megtanítjuk és ellátjuk a megfelelő instrukciókkal, hogyan tisztíthatja megfelelően a fogszabályzóját és fogazatát.

- Fáj a gyermek fogszabályozás?

A fogszabályzó viselése az első időszakban (2-3 hét) kellemetlen, hiszen a fogakat a megfelelő helyre mozgatjuk, ezért azok érzékenyebbé válnak. A 3. hét után azonban általában megszűnik a kellemetlenség és 2-3 hónap után már nem is veszi észre, hogy a fogakon kívül valami más is van a szájában.

- Meddig tart a gyermek fogszabályozása?

Erre nehéz megfelelő választ adni, mert minden eset egyedi, nincs két egyforma fogazat, de általánosságban azt lehet mondani, hogy 1-1,5 év.

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?