Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Fogászat, fogtömés terhesség alatt

Fogászat, fogtömés terhesség alatt Fogászat, fogtömés terhesség alatt

A várandós kismamák fogászati ellátásának lehetőségei nagyban függenek, attól hogy a kismama a terhesség melyik periódusában van. Legszerencsésebb, ha a kismama már a teherbeesés előtt gondos fogorvosi vizsgálaton és kezelésen esik át. Így a terhesség alatt csak kontroll vizsgálaton kell megjelenni (mindhárom trimeszter alatt egyszer). Azonban ha ez elmarad vagy valamilyen oknál fogva a kezeléseket a várandóság alatt kell elvégeznünk, annak megtervezését és lebonyolítását az alábbiak szerint javasoljuk:

I. Trimeszter

Az első trimeszter legfontosabb feladat a helyes szájápolás elsajátítása, a felhalmozódott fogkő eltávolítása. A fogkő eltávolításával megelőzhető az erős ínyvérzés, és fogmosáskor jelentkező fájdalom. A terhességgel összefüggő hormonális változások miatt megváltozik többek között a szájnyálkahártya is. Sérülékenyebb, vérzékenyebb lesz.  A helyes és rendszeres fogápolás elengedhetetlen. Ebben a trimeszterben a fogorvosi kezeléseket halasztanunk kell, de akut esetben a szükséges beavatkozásokat meg kell tennünk. Mindazonáltal a stressz elkerülése végett a halasztható esztétikai fogászati beavatkozásokat át kell ütemezni a II. trimeszterbe.

II. Trimeszter

Ez a trimeszter alkalmas arra, hogy eltávolítsuk a rossz fogakat illetve gyökereket, ellássuk a szuvas fogakat, esetleg pótoljuk a kis kiterjedésű foghiányokat.  Fontos, hogy továbbra is fenn kell tartani a magas fokú szájápolási szintet.

III. Trimeszter

Ebben az időszakban két fogászati jelenséggel találkozhatunk: újra megjelenő enyhe ínyvérzés, és enyhe fokú fogmozgathatóság. Mindkét elváltozás átmeneti, hátterében hormonális elváltozás van és csupán időleges. Ebben az időszakban fogászati beavatkozástól tartózkodnunk kell, nehogy a kezelés okozta stressz beindítsa a szülés folyamatát. De ha elkerülhetetlen, be kell avatkoznunk. Amennyiben szükséges a fogkő eltávolítást ebben az időszakban is végezhető.

Ideális esetben már a családtervezés ideje alatt a leendő édesanya megtesz mindent születendő gyermeke egészségéért: egészségesen táplálkozik, vitaminokat szed, igyekszik lélekben felkészülni az anyaságra, stressz mentesen eltölteni az elkövetkezendő időszakot. A legtöbben sokat olvasnak az ilyenkor fontos és hasznos dolgokról, mi az mi jó és mi az, ami árthat a babának és az anyának. A legtöbben viszont nem foglalkoznak a fogászati szűrővizsgálat fontosságával. Szintén fontos egy röntgenfelvétel készítése a várandóság előtt, mert fogászati röntgen terhesség alatt nem készíthető. De mi lesz, ha megfájdul a kismama foga? Esetleg egy komolyabb probléma éri el a terhesség alatt? A fogászat terhesség alatt és előtt is elengedhetetlen!

Fogászat terhesség alatt – a szájhigiénia nagyon fontos

Várandóság alatt az első és legfontosabb, hogy még jobban odafigyeljenek a kismamák a fogápolásra.  Az alapos és rendszeres fogmosás, és alkoholmentes szájöblögetés segít megőrizni a fogak és az íny egészségét. Ha több mint fél éve volt utoljára fogorvosnál a baba megfoganása előtt, akkor mielőbb forduljon fogorvoshoz. A tiszta és ép fogazat, fogíny különösen fontos ebben az állapotban. A felhalmozódott fogkő és a benne lévő baktériumok veszélyeztethetik a babát. Ha eddig naponta egyszer mosott fogat, akkor azt most tegye meg kétszer, ha egy évben egyszer ment el fogorvoshoz fogkő eltávolítás miatt, most a terhessége során ellátogathat kétszer is.

A cél a megelőzés. A terhességi hormonális változások a fogíny sokkal hajlamosabb a gyulladásra. Ez megjelenthet egyszerűbb formában, épp csak az ínyvérzés tüneteit mutatva de elhanyagolt esetben a terhességi fogágy gyulladáshoz vezet, ez a betegség pedig káros a fogakra és a babára egyaránt. Súlyos esetben még koraszülést is eredményez.  A kockázat egy egyszerű fogkő eltávolítással elkerülhető.

Fogászati érzéstelenítés terhesség alatt

Fogászati érzéstelenítés terhesség alatt adható, de ebben az állapotban csak a szükséges fogászati beavatkozásokat végezzük el. A fogászati érzéstelenítők nem, vagy csak kis mértékben jutnak át placentán így ez nem okozhat semmilyen problémát a magzat számára. A szükséges beavatkozások így nyugodt szívvel elvégezhetőek a várandóság folyamán, de ha egy fogászati kezelés nem sűrgős, akkor mindenképpen a baba születése után javasolt az ellátása.

Fogászati kezeléseknél előfordulhat, hogy antibiotikumra, fájdalomcsillapítókra is szükség van. Várandóság alatt az ilyen gyógyszerek alkalmazását kerülni kell, felesleges kockázatnak tennénk ki a fejlődő kisbabát. Ezért is nagyon fontos, hogy már a várandóság előtt rendben legyenek a fogak.

Fogászat terhesség alatt – sürgősségi esetek

A legoptimálisabb, ha a fogászati kezelések csak a fogíny egészségének helyreállítására, karbantartására szorítkoznak – a szájhigiéniai kezelést, fogkő eltávolítást azonban a terhesség során kétszer is el lehet, sőt ajánlott végezni. Előfordul azonban, hogy a kismamának olyan állapotban lévő foga-fogai vannak, amik komoly panaszokat és nagy fájdalmat okoznak. Ilyen esetben mérlegelni kell, egy hosszantartó fájdalom és a vele járó stressz sokkal többet árt mint egy gyökérkezelés vagy rosszabb esetben egy foghúzás. Ilyen esetben mindig a legkisebb rosszat kell választani. Fogfájás esetén mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni, függetlenül attól melyik trimeszterben van!

Fogtömés terhesség alatt

Hogyan történik a  fogtömés terhesség alatt?  Sokan azt hiszik fájdalmasan, mert fogászati érzéstelenítés várandóság alatt nem adható. Ez tévhit! A fogtömés terhesség alatt ugyanúgy történik, mint azoknál akik nincsenek áldott állapotban. Fájdalommentesen. Ha a várandóság előtt kialakult lukas fogak nem lettek ellátva és a terhesség folyamán érzékennyé váltak úgy szükségszerű azok ellátása, mert komolyabb problémát is okozhatnak. A fogtömés terhesség alatt a II. trimeszterben a legideálisabb. Ilyenkor a legmegfelelőbb az anya állapota a beavatkozásra. A lukas fogak ellátása mindenképpen javasolt, mert jobb egy fogtömés terhesség alatt mint egy szuvas fog ami gyökérkezelésben végződhet.

Fogászat terhesség alatt - szoptatás

Szoptatás alatt sem érdemes belekezdeni nagyobb fogászati kezelésekbe, az akut esetek ellátása és a fogkő kordában tartása viszont ilyenkor is javasolt. Az érzéstelenítő nagyon kismértékben jut le az anyatejbe így használata indokolt esetben nem probléma.

Amennyiben szeretne részletes tájékoztatás kapni a terhesség alatti fogorvosi ellátásról, kérjen időpontot egy konzultációra.

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?