Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Miért fontos a fogkő-eltávolítás?

Miért fontos a fogkő-eltávolítás? Miért fontos a fogkő-eltávolítás?

A fogkő már látványnak se szép, ám ez a probléma sajnos sokszor akár a fogak kihullásához is vezethet. Arra is van esély, gyulladásos góc fejlődik ki, ami sok komoly betegség okozója lehet az egész testen belül.

Nem létezik száj, amelyben ne lenne valamennyi fogkő, aminek a megjelenését egyaránt okozzák a szájüregben garázdálkodó baktériumok, az oldott ételekből visszamaradt szerves anyagok, és a nyálban előforduló ásványi sók (kalcium, fluor, foszfátok).

Hogyan alakul ki a fogkő?

Az étkezések alkalmával a lepedék megállíthatatlanul megtelepedik a fogak (legyen szó saját fogról vagy protézisről) falára vékony, színtelen plakkbevonat alakjában. Ebben a plakkrétegbe a baktériumok savas környezetet hoznak létre, amiben idővel megtelepednek a nyálban található ásványi anyagok. A lepedék az ásványi anyagok miatt egyre szilárdabbá válik, később elmeszesedik, ez az oka annak, hogy a fögkövet kőnek hívják. A megkövesedett, majd egyre vastagabbá váló plakk kiváló tápanyagként szolgál a fogkárosító baktériumoknak.

A fogkő kezdetben csak sokadlagos esztétikai problémának látszik, amit egy gondos fogtisztítás, esetleg házi technikák segítségével könnyedén kezelhetünk. Csakhogy újra és újra tapasztalható a fogkő megjelenése, ráadásul időnként észrevétlenül is fejt ki káros hatást a fogágyra.

A fogkő mely fajtáit ismerjük?

A fogkőnek két fajtája létezik: az íny alatti subgingivális fogkő valamint az íny feletti supragingivális fogkő. Elsődlegesen azok a fogak vannak kitéve a fogkő veszélyének, amik a nyálmirigyek kivezető nyílásainak közelében helyezkednek el, vagyis elsősorban a kis és nagyőrlők, a metszők és a szemfogak belső, nyelvhez közelebb eső oldala.

Amikor a fogkő már megvetette a lábát, újra és újra megjelenik, később egyre inkább elterjed. Ez az íny begyulladását okozza, amely kezdetben még duzzanat alakjában jelentkezik, aztán rendszeresen vérezni kezd, majd az íny visszahúzódik és végül elsorvad. Maga a fog sem tud alkalmazkodni ehhez az új környezethez, ezért meglazul és kihullik.

A fogkő eltávolítása sok betegség ellen megóvhat

Ajánlott félévente fogkő-eltávolításon részt venni, ilyenkor nem csupán leszedik az orvosok a plakkot, hanem különleges eljárással lepolírozzák, simává varázsolják a fogfelszínt, hogy minél kisebb legyen az elmeszedésnek induló lepedék megtapadása.  Ezzel a módszerrel elejét vehetik a fogkő által okozott fogágybetegségeknek is.

Ide soroljuk az ínygyulladást, amikor az íny egészséges, rózsaszínű színe megváltozik, vörössé és duzzadttá változik és az ínyvérzést is, ami fogmosáskor, sőt akár étkezés alkalmával is bármikor megtörténhet. Mindehhez rossz szájszag is járhat. Ha a gyulladás hosszabb ideig fennmarad az egyre növekedő fogkő miatt, az a foggyökerek mentén egyre inkább elterjed az állkapcson is, a fogak érintésre, hidegre, melegre fájdalommal válaszolnak, kilazulnak, mozogni fognak, ami a fogágy elsorvadásával valamint a fogak kihullásával jár. Amikor a gyulladás helyén góc fejlődik ki, úgy a hajhullástól a szívproblémákig át számos betegség kialakulására lehet számítani.

Fogkő : hogyan védekezhet ellene?

A fogkő nem csupán esztétikai probléma, hanem súlyos egészségügy problémák okozójává is válhat: a fogkő miatt visszahúzódó íny könnyedén begyulladhat, majd idővel akár a fog kihullásához is vezethet. Hogyan védekezhetünk a fogkő ellen?

Hogyan akadályozhatja meg a fogkőképződést?

A fogkő eltávolításához ultrahangos technikájú, úgynevezett depurátort alkalmaznak, ami abszolút fájdalommentes, bár egy kevés vérzés kísérheti.

A fogkő kialakulását megelőzni gondos és gyakori fogmosással lehet, puha sörtéjű kefével, vigyázva arra, hogy ne sértse fel a fogínyt sem. Olyankor ugyanis, amikor a kemény sörtéjű fogkefével durván dörzsöli az ínyt, sérülést okozva, a fogíny visszahúzódhat. Lehetőleg ápolja fogait fogselyemmel, valamint elektromos fogkefével.

A lepedékképződés mértékét genetikai hajlam is befolyásolhatja, ahogy a dohányzás is.

Ultrahangos fogkő eltávolítás

A fogazaton megtapadt fogkövet leghatékonyabban ultrahangos fogkő eltávolítással lehet megszüntetni.

Az ultrahangos fogkő eltávolítás egy nagyon kíméletes módszer. A berendezés nem károsítja a fogakat, sem a fogpótlást. Az ultrahang segítségével pattintja, mossa le a fogakra tapadt fogkövet.

Kattintson ide, ha részletesen szeretne olvasni az ultrahangos fogkő eltávolításról!

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?

Kapcsolódó elemek

 • Fogkő: milyen módszerekkel harcolhat ellene?

  A fogkő nem csupán esztétikai probléma, hanem súlyos egészségügyi gondok okozója is lehet: a fogkő miatt visszahúzódó íny könnyedén begyulladhat, idővel még a fog kihullásához is vezethet. Hogyan védekezhet Ön a fogkő ellen?

 • A cukorbetegeknek kiemelten fontos a fogorvosi vizsgálat

  7 tény arról, milyen hatással lehet a cukorbetegség a fogakra

  A diabéteszesek fogai gyorsabban romlanak, mint az egészséges embereknek. Ráadásul a cukorbetegség bonyolítja a fogorvos feladatát, és fordítva: a rossz fogak hátráltatják a diabétesz kezelését. 7 pontban megfogalmazzuk: hogyan térhet ki a problémák elől!

 • A helyes szájhigiénia 5 titka és a fogkő eltávolítás

  Tippek az egészséges fogakért, és ínyért

  Rengeteg időt töltünk el azzal, hogy szebbé, ápoltabbá tegyük a testünket, és arcunkat, hogy még lenyűgözőbbé tegyük frizuránkat. De mi a helyzet fogaink és ínyünk állapotával?

 • Ultrahangos fogkő eltávolítás

  A fogkő eltávolítás az egyik leginkább alábecsült, mégis legfontosabb a fogászati kezelések között.

  Bármilyen más kezelés szükséges Önnek, legyen az tömés vagy fogpótlás, először „rendet kell tenni”.

  Ha egy Ön által választott fogorvosi rendelő erre nem hívják fel a figyelmét, az csaknem „orvosi műhiba”. Egy fogköves, ínygyulladásos fogra sem tömést, sem fogpótlást nem készítünk!