Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Bölcsességfog húzás, bölcsességfog műtét

Bölcsességfog húzás, bölcsességfog műtét Bölcsességfog húzás, bölcsességfog műtét

A bölcsességfogaink az utolsóak a fogsorban, legtöbbször nehezen hozzáférhetőek ezért tisztításuk is nagyon nehéz. Így nagyobb eséllyel lyukadnak ki. Ha már előrehaladott a bölcsességfog szuvasodása vagy gyulladása, és emiatt a fogat már nem lehet megmenteni, a bölcsességfog húzás elkerülhetetlen. A beavatkozás mindig helyi érzéstelenítésben történik,orvosaink a jelenleg leghatékonyabb érzéstelenítő szereket használják, így fájdalommentesen, a lehető legkisebb lelki stressz mellett mehet végbe a bölcsességfog húzás.

Leggyakoribb problémák a bölcsességfogakkal kapcsolatban

- fájdalmas feszítő érzés az alsó vagy felső állkapocs területén

- szájnyitási nehézség, korlátozottság (szájzár)

- fogelőtörési probléma – nincs elegendő hely a bölcsességfog kibújásához így gyulladást okoz

- nehéz tisztíthatósága miatti szuvasodás, ebből adódó fájdalom

A felsorolt panaszoktól kétféle módon szabadulhat meg

bölcsességfog húzás

- bölcsességfog műtét

A bölcsességfog húzás és a bölcsességfog műtét is mindig röntgenfelvétel alapján történik, így láthatóak a gyökerek állása és könnyedén a megfelelő irányba lehet kibujtatni a fogat. Egyszerűsíti és meggyorsítja a folyamatot, így Önnek a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozza.

Bölcsességfog húzás

Napjainkban a bölcsességfog húzás egy általános beavatkozása.  A bölcsességfogainkra legtöbbször nincs szükség, elhelyezkedésük miatt sokszor a rágásban sem vesznek részt így nincs értelme a szájban tartani. A bölcsességfogaknak nem feltétlen kell szuvasnak vagy tömöttnek lenniük ahhoz, hogy komoly fájdalmat okozzanak. Sokszor a bölcsességfogak teljesen egészségesek, azonban torlódást, szuvasodást idézhetnek elő a szomszédos fogakon, csontfelszívódást válthatnak ki a környező szövetekben.  Ezáltal meglétük hosszútávon komoly problémát okoznak.

A bölcsességfog húzás egyszerű, ha a fog teljesen ki van bújva, nem fedi íny, valamint nem ferdén nőtt ki. Ha a bölcsességfog látható, fogorvosi fogóval megfogható és megfelelő technikával probléma mentesen eltávolítható. Ilyen esetben a beavatkozás ideje elég rövid, gyógyulása gyors.

Bölcsességfog műtét

A bölcsességfog műtét egyik leggyakoribb oka, ha a fog nem képes áttörni az fogínyt vagy ez csak részlegesen sikerül. Ezt okozhatja a helyhiány, de a fog rendellenes állása is. Egy félig kibújt bölcsességfog sokszor komoly fájdalmat okoz a gyulladás miatt. Gyulladásos állapotban a bölcsességfog műtét nem kivitelezhető. Ilyen esetben először a gyulladást kell megszüntetni, helyi és antibiotikumos kezeléssel. Erre azért van szükség, mert az erősen gyulladt területeket szinte alig lehet elérzésteleníteni, így a bölcsességfog műtét elviselhetetlen lenne.

A bölcsességfog műtét kicsit bonyolultabb beavatkozás, mint az egyszerű bölcsességfoghúzás, időben is tovább tart. Ma már azonban ez is rutin beavatkozásnak számít. A bölcsességfog műtét elvégzését mindig megelőzi egy személyes konzultáció, ahol a szájsebésszel kiértékeli a fogról készült röntgenfelvételt.

A bölcsességfog műtét lépései

- a röntgenfelvétel alapján a szájsebész szakorvosunk megtervezi a sebészeti műtét módját

- helyi érzéstelenítést kap, a teljes fájdalommentesség érdekében

- a szájsebész feltárja a bölcsesség fogat, hogy hozzáférhető legyen

- eltávolítjuk a fogat

- kitisztítjuk és fertőtlenítjük a fog helyét

- összevarrjuk a sebet

A bölcsességfog műtét körülbelül 45 percet - 1 órát vesz igénybe összesen. Varratszedésre általában 7-10 nap elteltével kell időpontot foglalni.

Mit tegyen, ha szeretne megszabadulni a problémát okozó bölcsességfogaitól?

Első lépésként kérjen időpontot egy konzultációra, amelynek során szájsebész szakorvosunk részletes tájékoztatást tud adni Önnek a bölcsességfogak eltávolítási lehetőségeiről.

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?

Kapcsolódó elemek

  • Fájdalommentes fogászat

    Nagyon sokakat rettent el a félelem és a régi rossz tapasztalatok attól, hogy elmenjek fogorvoshoz. A legtöbben már csak akkor ülnek fogorvosi székbe, amikor már nagy a baj, és a fájdalom elviselhetetlen. Ha pedig a fog már fáj, a fogorvosi kezeléssel járó stressz még inkább kedvünket szegi. Ilyenkor a legtöbben fájdalommentes fogászat keresésével próbálják enyhíteni félelmüket.

  • Magán szájsebészet Budapest 11. kerület Újbuda

    Talán Ön is fél a szájsebészet szó hallatán, és úgy gondolja, hogy a bölcsességfog eltávolítás, a bölcsességfog műtét, a foghúzás, a fogciszta műtét, a gyökércsúcs rezekció fájdalmas beavatkozás.