Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Gyökércsúcs rezekció, fogciszta műtét fájdalommentesen

Gyökércsúcs rezekció, fogciszta műtét fájdalommentesen Gyökércsúcs rezekció, fogciszta műtét fájdalommentesen

Az alattomos fogciszta

A fogciszta tulajdonképpen egy folyadékkel teli tok. A benne lévő nyomás miatt folyamatosan növekszik, így pusztítja a körülötte lévő csontot, szöveteket. Sok esetben csak egy idő után okoz panaszt, de addigra már képes nagy kárt tenni. Évenkénti fogorvosi szűrővizsgálattal és röntgenfelvétellel hamar észrevehető, ha ilyen problémával állunk szemben.

Kétféle cisztát különböztetünk meg a szájüregben

- fog eredetű ciszta- eltávolítása helyi érzéstelenítésben szájsebészeti műtét, rezekció keretében történik

- nem fog eredetű ciszta- veszélyesebb, képes nagyon nagyra nőni, eltávolítása fekvőosztályos szájsebészeten történik

A fogciszta tünetei

Sajnos a fogciszta tünetei sok esetben hosszú ideig elbújhatnak, de előrehaladott állapotban a következő tüneteket okozhatja

  • a foggyökér ciszta helyén érzett nyomás, tompa fájdalom
  • előrehaladott esetben erős fájdalom
  • a fog mozgathatóvá válik
  • fájdalom rágás közben

Természetesen ezek a tünetek, fogciszta megléte nélkül is előfordulhatnak, ezért a pontos foggyökér ciszta diagnózis felállításához minden esetben egy röntgenfelvétel szükséges. A felvételen egyértelműen látszik, mi okozza a panaszt.

Fogciszta kezelése

A foggyökér ciszta kialakulásának az oka legtöbbször magából a fogból ered. Az elhalt fogak gyökércsúcsánál jelenik meg, és elfertőződve gennyes tályoggá alakul. Ha időben nem látjuk el gyakran már csak a fog eltávolításával szüntethetők meg a panaszok.

A kialakult foggyökér ciszta kezelésére megoldást jelenthet egy friss gyökértömés készítése az érintett fogba, majd a beteg gyökércsúcs és fogciszta eltávolítása, vagyis a gyökércsúcs rezekció.

A gyökércsúcsot a cisztával együtt helyi érzéstelenítésében egy szájsebészeti beavatkozás keretein belül távolítjuk el.

Gyökércsúcs rezekció előtt

Ha a foggyökér felett elhelyezkedő foggyökér ciszta és a gyulladt, fertőzött szövetek eltávolításával megmenthető a fog az eredményesség érdekében néhány beavatkozást a rezekció előtt el kell végezni.

Az érintett fogba úgynevezett csúcsígérő falálló gyökértömést kell készíteni, kontroll röntgenfelvételek mellett. A beavatkozás során a kezelőorvos szorosan együttműködik a szájsebész orvossal, mert a gyökértömés elkészítését követő 1 maximum 2 napban a rezekciót, vagyis a gyökércsúcs eltávolítást el kell végezni. Minél több idő telik el a gyökértömés és a rezekció között, annál nagyobb az esély arra, hogy a gyökércsúcs körüli gyulladás újra megfertőzi a fogat. Ez egy komplex kezelés, így fokozott figyelmet és szakértelmet igényel.

Gyökércsúcs rezekció, fogciszta műtét

A gyökércsúcs rezekció egy szájsebészeti beavatkozás, lényegében a fog gyökerének, annak egy részének és a foggyökér ciszta egészének az eltávolítását jelenti.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben fájdalommentesen elvégezhető, nagyjából 30-45 perc alatt.

A beavatkozás után minden esetben antibiotikumot kell szedni. Az érzéstelenítése elmúlása után érzékeny lehet a terület, ezért fájdalomcsillapító szedése javasolt. A rezekció utáni teendőkről részletes felvilágosítást adunk Önnek.

Gyökércsúcs rezekció után

A foggyökér rezekció akkor tekinthető sikeresnek, ha a panaszok megszűnnek. A fogciszta műtétet követő 3. és 6. hónapban kontroll röntgenfelvételt készítünk, és ha a foggyökér ciszta helyén megkezdődik a csontosodás, akkor jó eséllyel sikerült megmenteni a fogat. Ha esetleg a panaszok még fennállnak, de nem olyan gyakorisággal és intenzitással jelentkeznek, akkor mindenképpen türelemmel kell lenni, a gyógyulási folyamat viszonylag hosszabb időt vesz igénybe.

Sajnos az esetek 5-10%-ban a fogciszta műtét után a panaszok nem múlnak el, a gyógyulás nem indul meg. Ha 6 hónap múlva a kontroll röntgenen sem látni javulást, a fog eltávolítása javasolt.

A gyökércsúcs rezekció segítségével esélyt adhatunk egy beteg fognak, de sajnos nem minden esetben jelent megoldást. Azt hogy érdemes-e egy fogat rezekálni, mindig az aktuális helyzete, és röntgenfelvétel kiértékelése után állapítható meg.

Az viszont biztos, hogy a foggyökér ciszta ami kialakul a fog gyökerénél nem maradhat ott, mert hosszútávon befertőzi a mellette lévő fogakat és komoly problémákat fog okozni.

Az idejében felismert ciszták rendkívül jól kezelhetőek és a legtöbb esetben nincs szükség a fog eltávolítására.

Amennyiben több mint egy éve volt utoljára fogorvosi felülvizsgálaton kérjen egy időpontot, forduljon hozzánk bizalommal!

Mit tegyen, ha szeretne megszabadulni a problémát okozó fogcisztájától?

Az Etele Dentál szájsebészet vállalja fogciszták kezelését, műtétét fájdalommentesen!

Első lépésként kérjen időpontot egy konzultációra, amelynek során szájsebész szakorvosunk részletes tájékoztatást tud adni Önnek a fogciszta kezelés lehetőségeiről.

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?

Kapcsolódó elemek

  • Fájdalommentes fogászat

    Nagyon sokakat rettent el a félelem és a régi rossz tapasztalatok attól, hogy elmenjek fogorvoshoz. A legtöbben már csak akkor ülnek fogorvosi székbe, amikor már nagy a baj, és a fájdalom elviselhetetlen. Ha pedig a fog már fáj, a fogorvosi kezeléssel járó stressz még inkább kedvünket szegi. Ilyenkor a legtöbben fájdalommentes fogászat keresésével próbálják enyhíteni félelmüket.