Telefon: +36-20-405-6161 | +36-1-203-2991 | E-mail: fogaszat@eteledental.hu

Foghúzás terhesség alatt

Foghúzás terhesség alatt Foghúzás terhesség alatt

Makacs tévhit, hogy a várandós kismamák nem kaphatnak lehet fogászati érzéstelenítést. A fogászati beavatkozásokhoz használt érzéstelenítő (ultracain) semmilyen problémát nem jelentenek a terhesség során. Ha indokolt a foghúzás terhesség alatt is elvégezhető fájdalommentesen. Egy hosszan tartó fájdalom és a vele járó stressz sokkal több kárt okoz a magzatnak, ezért nem érdemes tűrni a fájdalmat.

A legoptimálisabb esetben a babatervezés előtt a leendő kismama megjelent egy fogorvosi vizsgálaton és a szükséges beavatkozásokat elvégezték. Viszont ez kevés esetben van így, legtöbbször a kismama későn realizálja a terhességet és az is előfordul, hogy évek óta nem járt fogorvosnál. Ezért sokszor előfordul, hogy a terhesség alatt foghúzás válik szükségessé.

A foghúzás terhesség alatt, ha van mód rá leginkább a II. trimeszterben javasolt.  Ez az a legalkalmasabb időszak mind a baba, mind a mama szempontjából.

A foghúzás terhesség alatt nem az a beavatkozás, amire szívesen rávesszük magunkat, de az esetleges következményeket figyelembe véve, ha szükséges a foghúzás, túl kell rajta esni.

Fogászati érzéstelenítés terhesség alatt

Fogászati érzéstelenítés terhesség alatt adható, de ebben az állapotban csak a szükséges fogászati beavatkozásokat végezzük el. A fogászati érzéstelenítők nem, vagy csak kis mértékben jutnak át placentán így ez nem okozhat semmilyen problémát a magzat számára. A szükséges beavatkozások így nyugodt szívvel elvégezhetőek a várandóság folyamán, de ha egy fogászati kezelés nem sűrgős, akkor mindenképpen a baba születése után javasolt az ellátása.

Fogászati kezeléseknél előfordulhat, hogy antibiotikumra, fájdalomcsillapítókra is szükség van. Várandóság alatt az ilyen gyógyszerek alkalmazását kerülni kell, felesleges kockázatnak tennénk ki a fejlődő kisbabát. Ezért is nagyon fontos, hogy már a várandóság előtt rendben legyenek a fogak.

Fogfájás terhesség alatt

Bárkivel előfordulhat, hogy a terhesség alatt fogfájástól vagy letört fogtól szenved. Esetleg a kilukadt fog megfájdul, begyullad. Ilyenkor azonnal fogorvoshoz kell fordulni és minél hamarabb! A fogfájás terhesség alatt sokkal rosszabb, mint áldott állapot nélkül. A folyamatos fájdalom okozta stressz nem jó az anyának és a babának egyaránt. A fogfájás terhesség alatt gyógyszerekkel nem kezelhető. A fájdalom megszüntetése érdekében végzett fogászati kezelés alatt kapott érzéstelenítő injekció nem veszélyezteti a kisbabát. Sokan emiatt aggódnak és várnak, élnek fájdalommal, de a fogfájás terhesség alatt is orvosolható, megszüntethető. A fogászati érzéstelenítés terhesség alatt is adható és nem fog problémát okozni.

„Minden baba egy fog” - foghúzás terhesség alatt egyszerűen elkerülhető

 A fogszuvasodás rizikójának növekedése a terhesség alatt fellépő változásokkal egyszerűen magyarázható, ugyanis megváltoznak az étkezési szokások.

 • a terhesség első heteiben a cukorka szopogatása enyhíti a hányingert, viszont rossz hatással van a fogazatra
 • fokozott „édességkívánás”
 • gyakoribb főétkezések közötti evés, nassolás

Ezek a megváltozott szokások mind-mind növelik a fogszuvasodás kockázatát.  Az étkezések száma nő, de a fogmosásé nem. További rizikófaktort jelent, hogy megváltozik a száj pH értéke, így csökken annak semlegesítő hatása a szájban.

A fogazat épségének megtartása a terhesség alatt is lehetséges, mindössze gyakoribb fogápolás és megfelelő szájhigiénia szükséges.

Mindenképpen rendszeres, minimum napi háromszori fogmosás javasolt, fluoridos fogkrémmel, puha sörtéjű fogkefével. Javasolt alkoholmentes szájöblítő és esténként fogselyem használata.

A rendszeres fogorvosi vizsgálat és a tudatos felkészülés a várandóságra megőrzi fogaink épségét is.

Amennyiben babatervezés előtt áll, mindenképpen kérjen egy konzultációs időpontot, így a foghúzás terhesség alatt elkerülhető.

Fogászati röntgen terhesség alatt

Ma már nagyon fejlett digitális fogröntgen felvételeket tudunk készíteni, aminek a sugárterhelése nagyon alacsony, így akut vagy traumás esetben ezeket ellehet végezni, azonban ezt még így is csak rendkívül indokolt esetben tesszük. A fogászati röntgen terhesség alatt nem ajánlott. Ha a fogászati beavatkozás feltétele a röntgenfelvétel, de probléma nem akut, mindenképpen a terhesség utáni időszakra kell tenni.

Információt, időpontot szeretne?

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk!

Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát

Spam védelem(*)
Kérjük pipálja be a négyzetet!

Hol talál minket?

Kapcsolódó elemek

 • Fájdalommentes foghúzás (Mennyire fáj a foghúzás?)

  A legtöbbször feltett kérdés a pácienseink részéről ebben e témában: a foghúzás fáj?

  • a foghúzás fáj ha nem megfelelő az érzéstelenítőszer mennyisége és minősége
  • a foghúzás fáj ha nincs megfelelő eszközháttér
  • a foghúzás fáj ha nem rutinos hozzáértő szakember végzi

  Fájdalommentes foghúzás megvalósítására a leghatékonyabb érzéstelenítő szereket használjuk, modern eszközparkkal rendelkezünk, az orvosaink megfelelő odafigyeléssel és rutinnal a lehető leggyorsabban és a lehető legkisebb stressz okozásával végzik a foghúzást.